Neutrini ipak sporiji od svetlosti?

CERN je uočio tehničku grešku kod merenja brzine pri izvođenju eksperimenta u septembru, kada je izmerena brzina čestice veća od brzine svetlosti.

Izvor: B92

Sreda, 22.02.2012.

23:19

Default images

Greška je bila na sistemu za navigaciju (GPS) korišćenom za merenje brzine neutrino čestica ispaljenih iz Švajcarske koje su stigle do jedne podzemne laboratorije u Italiji, saopštila je Evropska organizacija za nuklearna istraživanja.

Greška utvrđena početkom februara dovodi u pitanje postignuti rezultat i jača sumnju da čestica, ipak, nije putovala većom brzinom od brzine svetlosti.

Porptaprol CERN-a Džejms Gilis rekao je za agenciju AP da su naučnici utvrdili da je bilo problema i da će dalja merenja, planirana za ovu godinu, utvrditi da li je taj problem uticao na rezultat merenja brzine neutrina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: