Ko će obeležiti 70 godina Racije?

Memorijalno društvo "Racija 1942." izrazilo je žaljenje jer se za sada niko nije odazvao njihovom pozivu na obeležavanje 70. godišnjice Racije.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 20.12.2011.

13:01

Default images

To udruženje građana je saopštilo da je uputilo pozive najvišim republičkim i pokrajinskim funkcionerima, kao i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ali da do sada nisu dobili nijednu "ozbiljnu potvrdu" dolaska. Novosadska racija je ratni zločin iz 1942. godine u kojem su jedinice mađarske vojske u II svetskom ratu u Bačkoj ubile na hiljade Jevreja, Srba, Roma.

Novosadska racija trajala je od 21. do 23. januara 1942. godine. U ta tri dana Jevreji, Srbi, Romi i drugi Novosađani odvođeni su iz svojih domova, ubijani su po ulicama grada, u tadašnjim kasarnama i na obali Dunava, nakon čega su njihova tela bacana pod led.

Tokom racije su ubijani i stari, nemoćni, žene pa i 165 dece.

Jedan od učesnika racije bio je Šandor Kepiro, koji je u septembru umro u Budimpešti, nakon što ga je mađarski sud par meseci ranije oslobodio optužbi za zločine u Drugom svetskom ratu.

"Racija 1942." je podsetila da su članovi tog udruženja u oktobru ove godine u Čurugu prisustvovali obeležavanju sećanja na mađarske civilne žrtve 1944/45. godine, u vreme komunističke Vojne uprave u Vojvodini i zločina prema Mađarima.

Udruženje je pozdravilo inicijative zvaničnika Mađarske i Srbije da se ustanovi datum za zajedničko odavanje pošte žrtvama fašista
tokom Drugog svetskog rata i komunista neposredno nakon rata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: