"Moguće zeleno svetlo Berlina"

Evropski savet mora da pošalje poruku da i dalje ima politiku otvorenih vrata prema Balkanu, kaže za Politiku Roza Balfur, ekspert za zapadni Balkan iz Brisela.

Izvor: B92

Sreda, 07.12.2011.

23:13

Default images

Neophodno je da Crna Gora dobije datum ili Srbija kandidaturu ili oboje, rekla je Balfurova.

Iako postoji tvrdi stav Nemačke koje se odnosi na saradnju Beograda i Prištine, prema oceni Roze Balfur, analitičarke Centra za evropsku politiku u Briselu, Berlin bi mogao da u petak da „zeleno svetlo” za davanje Srbiji statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, a da pritom zadrži mogućnost pritiska na Beograd da sarađuje sa Prištinom.

U razgovoru za „Politiku”, Balfurova kaže da bi EU morala da ima u vidu da će odluka imati uticaja na ceo region, ali i na političku situaciju u Srbiji, kojoj predstoje parlamentarni izbori.

„Srbija je dosad uživala podršku onih zemalja koje smatraju da ona ima stratešku poziciju i ulogu u regionu i da bi je zbog toga trebalo usidriti u EU. To se videlo 2008. sa potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u jednom veoma konkretnom političkom kontekstu u Srbiji. Sada smo u sličnoj situaciji jer se približavaju izbori u Srbiji, ali izgleda da su sada jači argumenti tvrde pozicije Nemačke nego pozicije onih koji smatraju da treba brže da se kreće”.

Na pitanje da li je moguće pomiriti suprotstavljene stavove „dvadesetsedmorice” povodom pitanja kandidature Srbije, analitičarka je rekla:

"Moguće je postići kompromis između ove dve pozicije i to na osnovu mišljenja koje je dala Evropska komisija a koje navodi da Srbija treba da dobije status kandidata, ali uz to je prikačeno i jedno „ali”. To „ali” uključuje, ne samo da se postignu dogovori, već i primenu dogovorenog u dijalogu Beograd–Priština. Mislim da bi u petak Evropski savet trebalo da odluči da da status kandidata Srbiji, a Crnoj Gori datum početka pregovora."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: