Tadić: Srbija treba da slavi rad

Treba da budemo spremni za drugi udar krize, kaže Boris Tadić dodajući da će sledeće dve godine biti veoma teške. Bolji život tek od 2014. godine

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 07.12.2011.

14:49

Default images

Predsednik Srbije osim o ekonomskim teškoćama ukazao je i kako Srbija može da ide napred. On je na prvom Forumu studenata i privrednika poručio da Srbija treba da slavi rad i znanje, a ne snalaženje.

"Pitam i ja vas da li učite samo da biste dobili ocenu ili da biste saznali, jer ako učite samo za ocenu, onda postoji problem. Razmislite i sami šta možete da uradite i kako da doprinesete društvu", rekao je Tadić.

On je dodao da studenti svojim zahtevima da školovanje bude za sve besplatno na određeni način usporavaju razvoj društva.

"Ja taj vaš zahtev razumem, ali tako nešto u svetu ne postoji. Ne postoje idealne okolnosti", dodao je on.

Tadić je takođe pozvao studente da ne razmišljaju o stvarima imajući u vidu predrasude i da u svakom trenutku budu svesni činjenice da je Srbija bila razorena zemlja, a da se nijedna država ne može preko noći oporaviti.

Ističući da Srbija nije društvo koje ima vremena, jer je vreme potrošeno devedesetih, delom i posle 2000. godine, Tadić je upozorio da se mora reagovati brzo.

U diskusiji sa studentima Tadić je apelovao na one koje je zanimalo da li je država svesna da treba da menja sistem vrednosti i kako će to da učini, da i sami malo sebe preispitaju.

"Moramo da promenimo sebe. Zato vas molim da razmislite šta možete da uradite kako biste promenili sebe. Jer ako vam uvek bude neko drugi kriv, onda to govori da nešto i s vama nije u redu", zaključio je Tadić.

On je ukazao i na to da se s problemom odliva mozgova suočavaju i zemlje poput Francuske i Nemačke, a ne samo Srbija.
Tanjug
Tadić je naveo da niko ne zna kako će se svet u budućnosti razvijati, ali da će znanje sve više biti ključni činilac za postizanje više konkurentnosti u ekonomijama i privredama.

"Moramo i više da ulažemo u obrazovanje. Svi nivoi obrazovanja, od predškolskog do visokog obrazovanja, treba da ponude nove takmičare, koji će moći da izdrže pritisak te internacionalne utakmice", rekao je Tadić.

On isitče da su glavni resursi Srbije voda, energija i poljoprivredno i šumsko zemljište, ali da nam nedostaju ljudski resursi.

"Ali veoma nedostajući resurs jeste stanovništvo. Srbija u prošlosti nije bila društvo koje je integrisalo druge narode, već ih je odbijala. Srbija, međutim, ne može da se razvija ako ne deluje integrativno prema narodima u okruženju. Nedostatak stanovništva, to je naš najveći hronični problem, na koji nemamo odgovor", rekao je Tadić.

Kako je naglasio, za obezbeđivanje daljeg razvoja veoma je bitno uspostavljanje veze sa našim ljudima koji rade u institutima i univerzitetima u svetu.

"I nepostojanje takve veze predstavlja neiskorišćeni resurs", rekao Tadić.

Prema njegovim rečima, u Srbiji postoji iluzija da u EU ljudi žive nekakvim rajskim životom, ali to nije tačno.

"Svet je u velikom problemu, a mi treba da se prilagođavamo takvim okolnostima. Ako neracionalno budemo koristili naše resurse, zaostajaćemo", poručio je Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: