Dačić: Novi uslov za ulazak u EU?

Zamenik predsednika Vlade Ivica Dačić izjavio je da bi novi uslov za priključenje zemlje Evropskoj uniji mogla biti njena finansijska sposobnost.

Izvor: B92, Beta

Subota, 19.11.2011.

18:06

Default images

"Ovih sam dana pročitao u našim dokumentima da jedna zemlja iz zapadne Evrope traži da se Srbiji, pored dosadašnjih, postavi još jedan uslov za ulazak u EU, a to je da li je sposobna da bude deo evropskog prostora", rekao je Dačić.

Zamenik premijera je naveo da je "neukusno da u vreme kada se raspada evrozona, neko govori o tome da li Srbija finansijski može da bude deo Evrope".

On je ocenio da to ukazuje da je moguće da Srbiji budu postavljeni uslovi koji nisu bili primenjivani u slučaju drugih zemalja kada su ulazile u Evropsku uniju.

Direktorka Vladine kancelarije za Evropske integracije Milica Delević za B92 kaže da je ekonomski kriterijum važeći za sve zemlje koje su zainteresovane za članstvo.

„Ekonomski kriterijum je još od 1993. godine i Kopenhagena jedan od kriterijuma koji je važeći za zemlje koje su zainteresovane da uđu u članstvo u EU. I ako se pogleda mišljenje koje je o našem zahtevu objavila komisija 12. oktobra i bilo koji izveštaj koji je objavljen prethodnih godina, vidite da komisija daje ocenu i makroekonomske stabilnosti, izazova, reformi, finansijske održivosti", kaže Delevićeva.

Dačiću, koji je i ministar unutrašnjih poslova, danas je u Legatu Milića od Mačve u Kruševcu uručeno priznanje Povelja mira i tolerancije za širenje ideala mira, koje mu je dodelila Asocijacija za kulturu mira i tolerancije u tom gradu.

On je tom prilikom izjavio da "Srbija nikada ne treba da odustane od svojih ciljeva za zaštitu građana i njihov bolji standard, ali da pri tom ne sme izgubiti dostojanstvo".

Dačić je rekao da se bolji uslovi za građane Srbije mogu naći u evropskim integracijama, ali, kako je istakao, "ne sme se platiti cena time što bi Srbija izgubila nacionalno dostojanstvo i nanela trajnu štetu nacionalnim i državnim interesima".

On je ocenio i da srpski narod "nema dovoljno marketinškog duha, tako da je dozvolio da kao narod koji je podneo velike žrtve u ratovima za sopstvenu slobodu, postane sinonim za osvajače tuđih teritorija".

"Mi smo dozvolili da danas Srbi, koji su bili najveće žrtve ratova, u svetu postanu sinonim za ratne zločince, one koji osvajaju tuđe teritorije i ugrožavaju mir svuda u svetu, zato što mislimo da je istina dovoljna i da je ne treba reklamirati", rekao je Dačić.

On je poručio i da je prvi korak ka jačanju Srbije vraćanje samopouzdanja narodu, jer, kako je ocenio, posledice tog stanja dovode do frustracija i iracionalnih ponašanja kao što su antievropsko raspoloženje i osećanja da postoji međunarodna zavera protiv Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

145 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

16 h

Podeli: