Nalog za hapšenje Florans Artman

Haški tribunal je izdao nalog za hapšenje Florans Artman, bivše predstavnice glavne tužiteljke, kako bi bila upućena na izdržavanje kazne od 7 dana zatvora.

Izvor: B92

Sreda, 16.11.2011.

18:09

Default images

Artmanova je prvobitno, zbog nepoštovanja suda, kažnjena novačnom kaznom od 7.000 evra, ali je nije platila, te su danas tu kaznu pretvorili u zatvorsku.

Artmanova je ignorisala dve naredbe suda da do 25. oktobra plati globu od 7.000 evra. Žalbeno veće Tribunala je nalog za hapšenje uputilo vlastima Francuske, čija je državljanka Artmanova.

Sud je Artmanovu 2009. proglasio krivom za nepoštovanje suda i osudio na globu od 7.000 evra jer je objavila dve poverljive odluke suda iz
procesa protiv Slobodana Miloševića.

Prvostepenu presudu je ove godine potvrdilo Apelaciono veće, odbacivši žalbu Artmanove, koja je od 2000. do 2006. bila predstavnica za štampu tadašnje glavne tužiteljke Tribunala Karle del Ponte.

Pošto Artmanova nije platila globu u dve rate do kraja avgusta, što je bio rok određen presudom, žalbeno veće Tribunala joj je 12. oktobra naložilo da kaznu plati do 25. oktobra ili, ako to ne učini, da do 26. oktobra obavesti sud o razlozima.

Ona se, međutim, oglušila i o to naređenje suda.

Artmanova je, umesto toga, uputila dva pisma predsedniku Tribunala Patriku Robinsonu, tvrdeći da ne može da plati kaznu, uz podsećanje da je sud, tokom postupka protiv nje 2008. godine, prihvatio da ona nema novca ni za odbranu.

Tim pismima, Artmanova je, međutim, obavestila Tribunal da su "osobe koje su je podržavale" prikupile novac za globu i uplatile ga na račun u jednoj francuskoj banci. Artmanova je poručila da Tribunal može sam podići novac sa tog računa za kaznu.

Tribunal je, s druge strane, insistirao na tome da Artmanova sama, na propisan način, uplati novčanu kaznu sudu, što ona nije učinila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: