Iran: Falsifikovani izveštaj

Sporni izveštaj Međunarodne agencije za atomsku energiju o iranskom nuklearnom programu zasniva se na "falsifikovanim" podacima, ocenjuju u Iranu.

Izvor: B92

Nedelja, 06.11.2011.

09:50

Default images

Očekuje se da će u izveštaju, koji treba da bude obelodanjen u utorak ili sredu i koji bi, kako je navela Agencija Frans pres, mogao da bude okidač za sukob sa Izraelom, biti navedeno da je Teheran sačinio nacrte za proizvodnju nuklearnih bojevih glava i da sada razvija rakete nosače.

"Verujem da tim dokumentima nedostaje autentičnost. Ali ako insistiraju na tome, neka ga objave. Bolje suočiti se sa opasnošću nego stalno očekivati opasnost", rekao je šef iranske diplomatije Ali Akbar, posle razgovora sa šefom diplomatije Burundija Ogustinom Nsanzeom.

"Više puta smo ponovili da su ti dokumenti neosnovani. Na primer, novac može da se falsifikuje, ali je i dalje falsifikovan novac. Takvi su i ti dokumenti", kazao je Salehi.

Iransko nuklearno pitanje, prema njegovim rečima, za IAEA nije tehničko niti legalno, već političko pitanje. "Kada bi se (IAEA) bavila tim pitanjem kao da je samo tehničko ili legalno, tada bi navela da je sve u vezi s tim pitanjem transparentno", dodao je on.

Francuska agencija je napomenula da se, na osnovu spekulacija izraelskih medija proteklih dana, strahuje da će Izrael iskoristiti izveštaj agencije UN kao izgovor za početak vazdušnih napada na iranska nuklearna postrojenja.

Izraelski predsednik Šimon Peres upozorio je sinoć da je napad na Iran "sve izvesniji", pošto izraelska obaveštajna služba strahuje da je Teheran nadomak cilja da proizvede nuklearno oružje.

Izrael je proteklih dana testirao balističku raketu i održao velike manevre civilne odbrane, mada tvrdi da nijedan od tih događaja nije povezan sa izveštajima o mogućem ratu.

Izveštaj IAEA, kako tvrde diplomate, ne sadrži eksplicitne optužbe da iranski nuklearni program ima vojne svrhe.

Teheran je u više navrata tvrdio da je program namenjen isključivo za proizvodnju struje.

Direktor IAEA Jukija Amano rekao je u septembru da je agencija "sve više zabrinuta" zbog moguće vojne dimenzije iranskih nuklearnih aktivnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: