"Da se ambasadori vrate svom poslu"

Izjava ruskog ambasadora Aleksandra Konuzina na skupu SNS-a u Nišu, otvorila je pitanje da li se i koliko strani ambasadori mešaju u stranačke borbe u Srbiji.

Izvor: B92

Nedelja, 30.10.2011.

14:40

Default images

Konuzin je rekao da je Srpska napredna stranka jedan od glavnih pokazatelja raspoloženja građana Srbije.

Iz Vlade poručuju da je svako mešanje u unutrašnja pitanja Srbije neprihvatljivo i pozivaju sve ambasadore da se vrate svom poslu, dok naprednjaci primedbe vide kao zavist zbog uspeha.

"Srpska napredna stranka postala je jedan od glavnih pokazatelja raspoloženja građana Srbije. To vam daje mogućnost da pravite planove opštenacionalnog karaktera, ali istovremeno i odgovornost zbog poverenja i nade koje ljudi polažu u ovu partiju" , rekao je Konuzin na skupu SNS-a.

Pre mesec ipo dana pitao se ima li na bezbednosnom forumu Srba kad se govori o Kosovu, a njegovo pojavljivanje i govor na skupu napednjaka za potpredsednika Vlade nije prihvatljivo.

"Svako mešanje u naše unutarpolitičke prilike je štetno, bilo da dolazi sa istoka, zapada, juga ili severa. Kao što ni oni ne bi voleli da neko u njihovim zemljama ukazuje na štetne ili pozitivne strane politike, tako treba da bude i u našoj zemlji" , smatra Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Srbije.

On je dodao da očekuje neutralnost i da se svi ambasadori vrate svojoj struci.

Povratak, ali kući, za Konuzina traži Nenad Čanak. Očekuje da mu Srbija uskrati gostoprimstvo. A za naprednjake svi stavovi o Konuzinu predstavljaju - zavist.

"Kritički tonovi koje smo mogli čuti na račun našeg jučerašnjeg skupa pa i na listu govornika, proizvod su čiste zavisnosti vladajućih stranaka koje nikad ne bi mogle u jednom gradu izvan Beograda da okupe više od 35 diplomatsko konzularnih predstavnika raznih zemalja" , kaže Marko Đurić funkcioner SNS-a.

Za nekadašnjeg ambasadora u Parizu Predraga Simića pojavljivanje diplomata na stranačkim skupovima nije neuobičajeno, ali samo u publici, ne i kao govornici.

"Nastupi diplomata su krajnje neubičajeni jer je to u suprotnosti sa diplomatskim načelima, ali i bečkom konvencijom koja predviđa da diplomati sa maksimalnom diskrecijom obavljaju svoje poslove. Nije stvar diplomate da nastupa na masovnim skupovima, iako nije iskljuleno da održi KZŠ, da intervju ili slično" , objašnjava Simić.

Simić ne očekuje bilo kakve mere Beograda ili Moskve i kaže da bi ovakav Konuzinov nastup mogao čak da ide na ruku i vladajućima zbog odnosa sa Zapadom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: