Nedelja, 30.10.2011.

14:40

"Da se ambasadori vrate svom poslu"

Izjava ruskog ambasadora Aleksandra Konuzina na skupu SNS-a u Nišu, otvorila je pitanje da li se i koliko strani ambasadori mešaju u stranačke borbe u Srbiji.

Izvor: B92

"Da se ambasadori vrate svom poslu" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

Кишни човек*

pre 12 godina

Веома чудна изјава господина Симића. Па то што је амбасадор Конузин својим присуством увеличао митинг напредњака и што се како рече господин Симић меша у унутрашње ствари Србије, камо лепе среће да су се мало више ангажовали у политичком смислу Руси а не сви остали који су нас свели на просјачки штап, који су нам одузели и оно мало достојанства што нам је преостало као и то што смо економски потпуно у једном колапсу захваљујући енормном задужењу ове неодговорне власти.

Praksa menja pravila

pre 12 godina

Šta znači "da se ambasadori vrate svom poslu"? Pa njihov posao upravo i jeste predstavljanje prevashodno spoljno-političkih interesa svoje države, odnosno vlade čije ministarstvo spoljnjih poslova ih je izaslalo, a predsednihk države im dao formalnu punomoć zastupanja. Naravno, i tu postoji razlika u pristupu - manje, geopolitički i ekonomski niže rangirane države nemaju direktne spoljno-političke interese u Srbiji, dok vodeće svetske države, velike sile, države-nosioci politike i ekonomije EU imaju određene spoljno-političke interese u Srbiji i njihovi ambasadori imaju određene konkretne zadatke čije sprovođenje, na našu žalost, veoma često zadire u unutrašnja pitanja Srbije.

Ako uzmemo kao indikator realnu dužinu trajanja mandata ambasadora SAD, Rusije, Nemačke, Francuske i Britanije u poslednjih 12 godina, videćemo da velika većina njih uopšte nije navršila pun mandat, već su povlačeni ranije i zamenjivani novim ambasadorima, i to, naravno, u određenom političkom trenutku (najčešće pre ili neposredno nakon izbora u Srbiji).

Ukratko, nije ambasador Konuzin izuzetak, već je samo malo očigledniji u svom poslu od svojih kolega iz G7, E7, odnosno G8.

I naravno, ambasador Konuzin biće u Beogradu sve dok Putin ne naloži da bude zamenjen drugim ambasadorom; dakle ne do trenutka kada to zvanični Beograd bude želeo, već do trenutka kada to zvanični Kremlj bude želeo.

Principessa

pre 12 godina

Ne vidim da u izjavi ambasadora Konuzina na proslavi trogodišnjice Srpske napredne stranke postoji i jedan element mešanja u unutrašnje stvari Srbije. To da je SNS jedan od glavnih pokazatelja raspoloženja građana Srbije, to već svi priznaju. Razumem ja zavist zbog podrške i strah od rezultata na izborima, ali što je mnogo, mnogo je.

Duki

pre 12 godina

Mislim da su totalne besmislice koje ova vlada plasira, produkt stravičnog straha od izbornih rezultata. Znaju šta ih onda čeka, pa se grčevito bore da ostanu na vlasti. Pitam se samo dokle će da vređaju našu inteligenciju? Dovoljno vidimo, čujemo i sasvim razumemo.

Josip

pre 12 godina

ala je ove na vlasti uhvatila frka...verovatno znaju kakav uticaj ima Rusija na vecinu Srba pa sad napravise... znam da bi oni voleli da je njima dao podrsku,a kako covek da da nekom podrsku ko dve godine ne moze da napravi obican investicioni plan,a da je njima dao podrsku rec ne bi rekli ovako..znam nije lako vlasti sad.

Petar

pre 12 godina

Izjava Angele Merkel je data u kontekstu ocekivane kandidature Srbije, ukoliko nece Srbija ne mora da ispuni ove uslove, moze i povuci kandidaturu. Srbija jos uvek kao zeli u EU tako da to nije mesanje u unutrasnje stvari. Niti je iko otvoreno podrzavao politicku stranku u Srbiji od ostalih ambasadora.Konuzin se ponasa bahato i nekulturno, tako to rade Rusi u slugeranjskim drzavama, i zato treba da mu se uskrati gostoprimstvo. Vec je dovoljno vise puta preterao u svojim izjavama i ispadima. Mada moze mu se, kad je ovde okruzen podanickim narodom, skoro su mu ljubili ruke negde valjda u Smed. Palanci, kakva tuga od naroda.

bbb

pre 12 godina

Mnogi ovcde brkaju cinjenice:
NIJE ISTO kada nesta javno kaze recimo predsednik neke vlade, ministar tokom zvanicne poosete Srbiju u odnosu kada ambasador neke drzave ucestvuje na promociji politicke stranke a u drzavi u kojoj je ambasador.
To se po Beckoj konvenciji automatski smatra mesanjem te drzave u unutrasnje poslove drzave u kojoj je amasador akreditovan

bezimena

pre 12 godina

...неко ко није Србин већи борац за српски народ...
(Балерина, 30. oktobar 2011 18:54)

To, niti je ikad bilo, niti može biti! Rusija ima interes da joj služimo kao moneta za potkusurivanje, pošto nema više ni jednu. Da smo Nemačkoj, kao NAJVEĆEM INVESTITORU u Srbiji, ili nekoj drugoj zapadnoj zemlji POKLONILI ono što je VdrK poklonio Rusima, ne bi nas "bratski" ambasador ovako pljuckao, sa balkona...nego bi pitao za dozvolu da nam se obrati! Ali, rešićemo i taj problem, uskoro!

Kroz celu istoriju ljudskog roda, poštovalo se pravilo da kada se RAT završi SVA NEPRIJATELJSTVA prestaju, seda se za sto, uspostavljaju se diplomatski odnosi i ide se dalje, kao da rata nije bilo! Stoga je besmisleno pričati o bombardovanju i ´99.godini, ali moraću da Vas podsetim da je S. Milošević te godine, čestitajući nam mir, objavio POBEDU nad NATO-om, pa ni sa te tačke gledišta ne vidim razlog da Vam bude sporna saradnja sa poraženim državama!

p.s. krvna osveta (zakonom zabranjena u svim državama sveta), čiji ste očigledno pobornik, nikada se kod Srba nije primila, džabe talambasate

Radovan

pre 12 godina

Да ли је мешање у унутрашњу политику једне земље, признати незаконито отцепљење једног дела међународно признате државе, као што је то учинила већина западних земаља Европе и учешће страних амбасадора, бивших односно са садашњим претензијама, колонијалних сила? Па амбасадори Америке, Велике Британије, Француске и Немачке сасвим отворено и без икаквих дипломатских правила налажу шта представници наших власти треба да раде. Па зар сви ови поменути не одлазе у Нови Пазар третирајући тамошњу већину као отворене пријатеље својих земаља. А шта смо им ми?

jovan

pre 12 godina

Zašto ovako nešto nije pisano prošli put o Merkelovoj, koja je onako s visine zatražila ukidanje srpskih institucija na kosovu, tj. indirektno priznanje republike Kosovo? Rekla i otišla, a naši mediji, pa i ovaj, nisu pokrenuli pitanje mešanja u unutrašnja pitanja ove države, ni vlada, nego su se svi dali u razmatranje, dal treba ili ne treba prihvatiti taj uslov.

Иван Смедерево

pre 12 godina

Па нешто нисам чуо оволику фрку и толике коментаре када је Ангела Меркел рекла да заборавимо на Косово. Је л њој дозовљено мешање у политку Србије, а Конузину није ?

Балерина

pre 12 godina

Како вам не сметају они врсни европејски политичари и демократе чије су нас државе '99-те бобардовале? Њих гостите по Србији,њихову реч стављате изнад речи наших представника, њихово мишљење је светиња! Вама смета кад вам неко у очи каже да се не понашате и не делате у интересу Србије и када је неко ко није Србин већи борац за српски народ од вас проданих душа и поборника свега лошег у Србији.

Verbalni delikt

pre 12 godina

Srbija je slobodna i demokratska zemlja, gde je ustavom zagarantovana sloboda govora, a u KZ Srbije je dosta davno ukinut "verbalni delikt"?!
Inače, dužnost svakog stranog ambasadora u Srbiji, jeste da saradjuje sa pozicijom i opozicijom, kao "dva pola iste društvene stvarnosti" i političkog sistema "demokratskog parlamentarnog pluralizma"?!
Ruski ambasador Konuzin je kurtoazno pozdravio skup u Nišu i ukazao na uspeh i popularnost SNS, kao najveće i najuticajnije opozicione stranke, čime nije uradio ništa što bi moglo da se protumači, kao "mešanje u unutrašnje stvari" jedne suverene zemlje?!
Dapače, prisustvo ambasadora jedne zapadne zemlje na sednici Vlade ili stranih savetnika u ministarstvu odbrane pre bi se moglo okarakterisati, kao "mešanje u unutrašnje stvari" suverene zemlje pa makar to bila i Srbija?!

Posmatrač

pre 12 godina

"Konuzin je rekao da je Srpska napredna stranka jedan od glavnih pokazatelja raspoloženja građana Srbije".
I to je potpuno tačno - SNS je "slika i prilika" tužnog proseka koji živi na ovim prostorima:
a) SNS je od "naroda" video da kaže "...Kosovo je Srbija...", pa da krade, mlati i vara nekažnjeno...
b) SNS je od "navijača" naučio fer plej,
c) SNS je od "Obraza", "Naših", "1389" i ostalih naučio toleranciju,
d) SNS je od zatvorenika (listom glasali za SRS, a sad i za SNS,) naučio da traži novi reizbor sudija,
e) Nikolić kad štrajkuje glađu to vidi od studenata koji blokiraju nastavu...
Malo li je?

Marina

pre 12 godina

Ne razumijem zašto se čudite ili ste protiv izjava ambasadora zemlje koja je po Jeremiću i Tadiću jedan od četiri stupa vanjske politike Srbije i u čiju podršku srbijanska vladajuća elita toliko vjeruje ??? Ruski ambasador govori o nečemu za što ima punu suglasnost službene politike Srbije : NE nezavisnosti Kosova, NE NATO članstvu Srbije,NE utjecaju Amerike u Srbiji...

Publicist

pre 12 godina

Ako zanemarimo agresivnost ambasadora, i onih koji stoje iza njih, utisak je da je opasna politička agresivnost kojom se glasnošću pokušava odrediti politička orjentacija biračkog tela u Srbiji. Blještavilo zapadne demokratije i blagostanja je mnogo izgubilo na sjaju u poslednje dve godine, kao i oni koji su učestvovali u obećanjima koja se nisu ostvarila. Insistiranje na istim obećanjima i istim usmerenjima, bez menjanja promotera i metoda promocije, je nasilje nad onima čijih je dvadesethiljada predstavnika otišlo na stadion Zvezde da pozdravi Putina, gde izraz "da pozdravi" nije dovoljan da opiše dogadjaj. Politička opasnost se krije u činjenici da bi različiti interesi iz sveta, i razlike kod nas u mogućnosti ostvarenja tih interesa, mogli da izazovu nepomirljivu polarizaciju naših razlika, sa nesagledivim posledicama za ovo društvo. Da, dobro bi bilo da komunikacija ambasadora i njihovih vlada sa nama ne bude na liniji opasnog produbljivanja naših razlika, kao što bi dobro bilo da naš izbor naših državnika bude na liniji njihove otpornosti na mentorstvo i mentorsko ponašanje takvih vlada i takvih ambasadora.

Nikola

pre 12 godina

Beskicmenjaci u vladi. Opet prazne reci. Recite konkretno koji ambasadori su to izasli iz svog mandata u zadnje 4 godine i kako.

Iskreno, mislim da samo mazohisti mogu da vide prijatlje u zapadu ali sam uvek za to da ova drzava pokaze kicmu. To ne moze da uradi ako jednog ambasadora kritikuje zato sto ce drugi ambasador stati iza njih.

kontrapunkt

pre 12 godina

Narastajuće rusofilsko ulizištvo koje prevazilazi sve granice pristojnosti i samopoštovanja nateraće mnoge potencijalne apstinente poput mene da glasaju za grupaciju oko Čede Jovanovića. Još je Tito bio dovoljno mudar i znao je sa kim ima posla kad je rekao NE Rusiji.

kraja

pre 12 godina

...za ovu vlast, ali i za tzv opoziciju, je "historijsko ne" science fiction...
...i jedni i drugi bi ga izgovorili, ali razlicitim zemljama...
...i jedni i drugi su bedni pioni, koji se dodvoravaju velikim zemljama u nadi da ce uspeti da budu preporuceni za novu vladu, novu vlast...
...zaista, nikad srbija nije pala nize, kad predstavnici jedne stranke ljube rusima cipele, drugi amerikancima i natou, ne bi li zadrzali fotelju jos koji mandat...
...srbija i srbi njih uopste ne interesuju...
...ponesite hemijsku olovku i pedantno ih sve precrtajte....

Kokan87

pre 12 godina

Ја бих замолио да се сецесиониста који је покренуо ово питање врати свом послу изигравања будале и батали политику. Исто важи и за лопове из владе Србије, да свако ради свој посао у овој земљи као што тражите од Конузина одавно би већина функционера пазила да им не испадне сапун у затворском купатилу!

Aleksa

pre 12 godina

Naravno da se mešaju, u stranim ambasadama se i pravile sve vlade u Srbiji. A mislim da je mnogo uputnije da se vladajuće strukture pozabave analizom rezultata ostvarenih u protekle 3 godine, nego da se bave skupom jedne opozicione stranke. Ili je to možda usmeravanje pažnje građana sa pravih problema na kojekakvo tračarenje.

lela

pre 12 godina

Ruski ambasdor odavno deli packe Srbiji, jer mu je to dozvoljeno, uz duboki naklon, u stilu Gogoljeviskih činovnika. Ali, imamo još jedan lik, koji predstavlja našu "savest"a to je neibežni Nenad Čanak.On je Guru politike, koju je svojim Ustavom zacrtao Koštunica mada to na prvi pogled izgleda paradoksalno.Međutim,sve je onako kako je zamišljeno Srbija je sebe stavila u vazalni položaj u odnosu na Pokrajinu, jer po Ustavu plaća danak. Kako vidim zadovoljni su i Čanak i Pajtić, jer uspeh zajednički.Kada sve to pogledamo zašto ambasador zemlje, koja nas koristi za prepucavanje sa zapadom, ne bi radio to što radi.

Vivak

pre 12 godina

Naravno da je zavist u pitanju,jer ambasador neke zemlje predstavlja u potpunosti stav te iste zemlje o datoj politickoj temi,o stranci i svemu ostalom.Posebno sto je u pitanju ambasador jedne takve sile kao sto je Rusija. Mi kao narod treba da budemo ponosni sto nasu nacionalnu struju podrzava maltene ceo svet,a oni kojima to ne ide na ruku treba bar da cute i ne komentarisu nista ako imaju dovoljno intelekta i takticnosti da prikriju osecaj zavisti pa i poraza.

Цоје

pre 12 godina

Зашто само Руси сметају? Шта је са осталима са којима власт уско сарађује, а раде нам о глави? Сви остали што нам деле државу су нам добри? Сви који нас упропашћавају треба да су нам идоли? Сви који власти помажу да узима од народа су решење за нас? То што вама пада рејтинг не значи да Руси нису добродошли, чак су заслужнији за неке ствари много више него ова власт која све чини да нас поткопа и уништи.

Obrtomer

pre 12 godina

Ha, ha, ha, genijalci iz vlade su onomad glatko Rusiji poklonili NIS i potpisali idiotski ugovor u vezi sa gasovodom, a sada su zauzvrat dobili šut kartu direktno na klupu za rezerve. Neprocenjivo.

Цоје

pre 12 godina

Зашто само Руси сметају? Шта је са осталима са којима власт уско сарађује, а раде нам о глави? Сви остали што нам деле државу су нам добри? Сви који нас упропашћавају треба да су нам идоли? Сви који власти помажу да узима од народа су решење за нас? То што вама пада рејтинг не значи да Руси нису добродошли, чак су заслужнији за неке ствари много више него ова власт која све чини да нас поткопа и уништи.

Obrtomer

pre 12 godina

Ha, ha, ha, genijalci iz vlade su onomad glatko Rusiji poklonili NIS i potpisali idiotski ugovor u vezi sa gasovodom, a sada su zauzvrat dobili šut kartu direktno na klupu za rezerve. Neprocenjivo.

kontrapunkt

pre 12 godina

Narastajuće rusofilsko ulizištvo koje prevazilazi sve granice pristojnosti i samopoštovanja nateraće mnoge potencijalne apstinente poput mene da glasaju za grupaciju oko Čede Jovanovića. Još je Tito bio dovoljno mudar i znao je sa kim ima posla kad je rekao NE Rusiji.

Kokan87

pre 12 godina

Ја бих замолио да се сецесиониста који је покренуо ово питање врати свом послу изигравања будале и батали политику. Исто важи и за лопове из владе Србије, да свако ради свој посао у овој земљи као што тражите од Конузина одавно би већина функционера пазила да им не испадне сапун у затворском купатилу!

Иван Смедерево

pre 12 godina

Па нешто нисам чуо оволику фрку и толике коментаре када је Ангела Меркел рекла да заборавимо на Косово. Је л њој дозовљено мешање у политку Србије, а Конузину није ?

kraja

pre 12 godina

...za ovu vlast, ali i za tzv opoziciju, je "historijsko ne" science fiction...
...i jedni i drugi bi ga izgovorili, ali razlicitim zemljama...
...i jedni i drugi su bedni pioni, koji se dodvoravaju velikim zemljama u nadi da ce uspeti da budu preporuceni za novu vladu, novu vlast...
...zaista, nikad srbija nije pala nize, kad predstavnici jedne stranke ljube rusima cipele, drugi amerikancima i natou, ne bi li zadrzali fotelju jos koji mandat...
...srbija i srbi njih uopste ne interesuju...
...ponesite hemijsku olovku i pedantno ih sve precrtajte....

Балерина

pre 12 godina

Како вам не сметају они врсни европејски политичари и демократе чије су нас државе '99-те бобардовале? Њих гостите по Србији,њихову реч стављате изнад речи наших представника, њихово мишљење је светиња! Вама смета кад вам неко у очи каже да се не понашате и не делате у интересу Србије и када је неко ко није Србин већи борац за српски народ од вас проданих душа и поборника свега лошег у Србији.

Aleksa

pre 12 godina

Naravno da se mešaju, u stranim ambasadama se i pravile sve vlade u Srbiji. A mislim da je mnogo uputnije da se vladajuće strukture pozabave analizom rezultata ostvarenih u protekle 3 godine, nego da se bave skupom jedne opozicione stranke. Ili je to možda usmeravanje pažnje građana sa pravih problema na kojekakvo tračarenje.

Nikola

pre 12 godina

Beskicmenjaci u vladi. Opet prazne reci. Recite konkretno koji ambasadori su to izasli iz svog mandata u zadnje 4 godine i kako.

Iskreno, mislim da samo mazohisti mogu da vide prijatlje u zapadu ali sam uvek za to da ova drzava pokaze kicmu. To ne moze da uradi ako jednog ambasadora kritikuje zato sto ce drugi ambasador stati iza njih.

jovan

pre 12 godina

Zašto ovako nešto nije pisano prošli put o Merkelovoj, koja je onako s visine zatražila ukidanje srpskih institucija na kosovu, tj. indirektno priznanje republike Kosovo? Rekla i otišla, a naši mediji, pa i ovaj, nisu pokrenuli pitanje mešanja u unutrašnja pitanja ove države, ni vlada, nego su se svi dali u razmatranje, dal treba ili ne treba prihvatiti taj uslov.

Radovan

pre 12 godina

Да ли је мешање у унутрашњу политику једне земље, признати незаконито отцепљење једног дела међународно признате државе, као што је то учинила већина западних земаља Европе и учешће страних амбасадора, бивших односно са садашњим претензијама, колонијалних сила? Па амбасадори Америке, Велике Британије, Француске и Немачке сасвим отворено и без икаквих дипломатских правила налажу шта представници наших власти треба да раде. Па зар сви ови поменути не одлазе у Нови Пазар третирајући тамошњу већину као отворене пријатеље својих земаља. А шта смо им ми?

Verbalni delikt

pre 12 godina

Srbija je slobodna i demokratska zemlja, gde je ustavom zagarantovana sloboda govora, a u KZ Srbije je dosta davno ukinut "verbalni delikt"?!
Inače, dužnost svakog stranog ambasadora u Srbiji, jeste da saradjuje sa pozicijom i opozicijom, kao "dva pola iste društvene stvarnosti" i političkog sistema "demokratskog parlamentarnog pluralizma"?!
Ruski ambasador Konuzin je kurtoazno pozdravio skup u Nišu i ukazao na uspeh i popularnost SNS, kao najveće i najuticajnije opozicione stranke, čime nije uradio ništa što bi moglo da se protumači, kao "mešanje u unutrašnje stvari" jedne suverene zemlje?!
Dapače, prisustvo ambasadora jedne zapadne zemlje na sednici Vlade ili stranih savetnika u ministarstvu odbrane pre bi se moglo okarakterisati, kao "mešanje u unutrašnje stvari" suverene zemlje pa makar to bila i Srbija?!

Marina

pre 12 godina

Ne razumijem zašto se čudite ili ste protiv izjava ambasadora zemlje koja je po Jeremiću i Tadiću jedan od četiri stupa vanjske politike Srbije i u čiju podršku srbijanska vladajuća elita toliko vjeruje ??? Ruski ambasador govori o nečemu za što ima punu suglasnost službene politike Srbije : NE nezavisnosti Kosova, NE NATO članstvu Srbije,NE utjecaju Amerike u Srbiji...

Vivak

pre 12 godina

Naravno da je zavist u pitanju,jer ambasador neke zemlje predstavlja u potpunosti stav te iste zemlje o datoj politickoj temi,o stranci i svemu ostalom.Posebno sto je u pitanju ambasador jedne takve sile kao sto je Rusija. Mi kao narod treba da budemo ponosni sto nasu nacionalnu struju podrzava maltene ceo svet,a oni kojima to ne ide na ruku treba bar da cute i ne komentarisu nista ako imaju dovoljno intelekta i takticnosti da prikriju osecaj zavisti pa i poraza.

bbb

pre 12 godina

Mnogi ovcde brkaju cinjenice:
NIJE ISTO kada nesta javno kaze recimo predsednik neke vlade, ministar tokom zvanicne poosete Srbiju u odnosu kada ambasador neke drzave ucestvuje na promociji politicke stranke a u drzavi u kojoj je ambasador.
To se po Beckoj konvenciji automatski smatra mesanjem te drzave u unutrasnje poslove drzave u kojoj je amasador akreditovan

Publicist

pre 12 godina

Ako zanemarimo agresivnost ambasadora, i onih koji stoje iza njih, utisak je da je opasna politička agresivnost kojom se glasnošću pokušava odrediti politička orjentacija biračkog tela u Srbiji. Blještavilo zapadne demokratije i blagostanja je mnogo izgubilo na sjaju u poslednje dve godine, kao i oni koji su učestvovali u obećanjima koja se nisu ostvarila. Insistiranje na istim obećanjima i istim usmerenjima, bez menjanja promotera i metoda promocije, je nasilje nad onima čijih je dvadesethiljada predstavnika otišlo na stadion Zvezde da pozdravi Putina, gde izraz "da pozdravi" nije dovoljan da opiše dogadjaj. Politička opasnost se krije u činjenici da bi različiti interesi iz sveta, i razlike kod nas u mogućnosti ostvarenja tih interesa, mogli da izazovu nepomirljivu polarizaciju naših razlika, sa nesagledivim posledicama za ovo društvo. Da, dobro bi bilo da komunikacija ambasadora i njihovih vlada sa nama ne bude na liniji opasnog produbljivanja naših razlika, kao što bi dobro bilo da naš izbor naših državnika bude na liniji njihove otpornosti na mentorstvo i mentorsko ponašanje takvih vlada i takvih ambasadora.

Posmatrač

pre 12 godina

"Konuzin je rekao da je Srpska napredna stranka jedan od glavnih pokazatelja raspoloženja građana Srbije".
I to je potpuno tačno - SNS je "slika i prilika" tužnog proseka koji živi na ovim prostorima:
a) SNS je od "naroda" video da kaže "...Kosovo je Srbija...", pa da krade, mlati i vara nekažnjeno...
b) SNS je od "navijača" naučio fer plej,
c) SNS je od "Obraza", "Naših", "1389" i ostalih naučio toleranciju,
d) SNS je od zatvorenika (listom glasali za SRS, a sad i za SNS,) naučio da traži novi reizbor sudija,
e) Nikolić kad štrajkuje glađu to vidi od studenata koji blokiraju nastavu...
Malo li je?

bezimena

pre 12 godina

...неко ко није Србин већи борац за српски народ...
(Балерина, 30. oktobar 2011 18:54)

To, niti je ikad bilo, niti može biti! Rusija ima interes da joj služimo kao moneta za potkusurivanje, pošto nema više ni jednu. Da smo Nemačkoj, kao NAJVEĆEM INVESTITORU u Srbiji, ili nekoj drugoj zapadnoj zemlji POKLONILI ono što je VdrK poklonio Rusima, ne bi nas "bratski" ambasador ovako pljuckao, sa balkona...nego bi pitao za dozvolu da nam se obrati! Ali, rešićemo i taj problem, uskoro!

Kroz celu istoriju ljudskog roda, poštovalo se pravilo da kada se RAT završi SVA NEPRIJATELJSTVA prestaju, seda se za sto, uspostavljaju se diplomatski odnosi i ide se dalje, kao da rata nije bilo! Stoga je besmisleno pričati o bombardovanju i ´99.godini, ali moraću da Vas podsetim da je S. Milošević te godine, čestitajući nam mir, objavio POBEDU nad NATO-om, pa ni sa te tačke gledišta ne vidim razlog da Vam bude sporna saradnja sa poraženim državama!

p.s. krvna osveta (zakonom zabranjena u svim državama sveta), čiji ste očigledno pobornik, nikada se kod Srba nije primila, džabe talambasate

lela

pre 12 godina

Ruski ambasdor odavno deli packe Srbiji, jer mu je to dozvoljeno, uz duboki naklon, u stilu Gogoljeviskih činovnika. Ali, imamo još jedan lik, koji predstavlja našu "savest"a to je neibežni Nenad Čanak.On je Guru politike, koju je svojim Ustavom zacrtao Koštunica mada to na prvi pogled izgleda paradoksalno.Međutim,sve je onako kako je zamišljeno Srbija je sebe stavila u vazalni položaj u odnosu na Pokrajinu, jer po Ustavu plaća danak. Kako vidim zadovoljni su i Čanak i Pajtić, jer uspeh zajednički.Kada sve to pogledamo zašto ambasador zemlje, koja nas koristi za prepucavanje sa zapadom, ne bi radio to što radi.

Petar

pre 12 godina

Izjava Angele Merkel je data u kontekstu ocekivane kandidature Srbije, ukoliko nece Srbija ne mora da ispuni ove uslove, moze i povuci kandidaturu. Srbija jos uvek kao zeli u EU tako da to nije mesanje u unutrasnje stvari. Niti je iko otvoreno podrzavao politicku stranku u Srbiji od ostalih ambasadora.Konuzin se ponasa bahato i nekulturno, tako to rade Rusi u slugeranjskim drzavama, i zato treba da mu se uskrati gostoprimstvo. Vec je dovoljno vise puta preterao u svojim izjavama i ispadima. Mada moze mu se, kad je ovde okruzen podanickim narodom, skoro su mu ljubili ruke negde valjda u Smed. Palanci, kakva tuga od naroda.

Josip

pre 12 godina

ala je ove na vlasti uhvatila frka...verovatno znaju kakav uticaj ima Rusija na vecinu Srba pa sad napravise... znam da bi oni voleli da je njima dao podrsku,a kako covek da da nekom podrsku ko dve godine ne moze da napravi obican investicioni plan,a da je njima dao podrsku rec ne bi rekli ovako..znam nije lako vlasti sad.

Duki

pre 12 godina

Mislim da su totalne besmislice koje ova vlada plasira, produkt stravičnog straha od izbornih rezultata. Znaju šta ih onda čeka, pa se grčevito bore da ostanu na vlasti. Pitam se samo dokle će da vređaju našu inteligenciju? Dovoljno vidimo, čujemo i sasvim razumemo.

Principessa

pre 12 godina

Ne vidim da u izjavi ambasadora Konuzina na proslavi trogodišnjice Srpske napredne stranke postoji i jedan element mešanja u unutrašnje stvari Srbije. To da je SNS jedan od glavnih pokazatelja raspoloženja građana Srbije, to već svi priznaju. Razumem ja zavist zbog podrške i strah od rezultata na izborima, ali što je mnogo, mnogo je.

Praksa menja pravila

pre 12 godina

Šta znači "da se ambasadori vrate svom poslu"? Pa njihov posao upravo i jeste predstavljanje prevashodno spoljno-političkih interesa svoje države, odnosno vlade čije ministarstvo spoljnjih poslova ih je izaslalo, a predsednihk države im dao formalnu punomoć zastupanja. Naravno, i tu postoji razlika u pristupu - manje, geopolitički i ekonomski niže rangirane države nemaju direktne spoljno-političke interese u Srbiji, dok vodeće svetske države, velike sile, države-nosioci politike i ekonomije EU imaju određene spoljno-političke interese u Srbiji i njihovi ambasadori imaju određene konkretne zadatke čije sprovođenje, na našu žalost, veoma često zadire u unutrašnja pitanja Srbije.

Ako uzmemo kao indikator realnu dužinu trajanja mandata ambasadora SAD, Rusije, Nemačke, Francuske i Britanije u poslednjih 12 godina, videćemo da velika većina njih uopšte nije navršila pun mandat, već su povlačeni ranije i zamenjivani novim ambasadorima, i to, naravno, u određenom političkom trenutku (najčešće pre ili neposredno nakon izbora u Srbiji).

Ukratko, nije ambasador Konuzin izuzetak, već je samo malo očigledniji u svom poslu od svojih kolega iz G7, E7, odnosno G8.

I naravno, ambasador Konuzin biće u Beogradu sve dok Putin ne naloži da bude zamenjen drugim ambasadorom; dakle ne do trenutka kada to zvanični Beograd bude želeo, već do trenutka kada to zvanični Kremlj bude želeo.

Кишни човек*

pre 12 godina

Веома чудна изјава господина Симића. Па то што је амбасадор Конузин својим присуством увеличао митинг напредњака и што се како рече господин Симић меша у унутрашње ствари Србије, камо лепе среће да су се мало више ангажовали у политичком смислу Руси а не сви остали који су нас свели на просјачки штап, који су нам одузели и оно мало достојанства што нам је преостало као и то што смо економски потпуно у једном колапсу захваљујући енормном задужењу ове неодговорне власти.

Цоје

pre 12 godina

Зашто само Руси сметају? Шта је са осталима са којима власт уско сарађује, а раде нам о глави? Сви остали што нам деле државу су нам добри? Сви који нас упропашћавају треба да су нам идоли? Сви који власти помажу да узима од народа су решење за нас? То што вама пада рејтинг не значи да Руси нису добродошли, чак су заслужнији за неке ствари много више него ова власт која све чини да нас поткопа и уништи.

kontrapunkt

pre 12 godina

Narastajuće rusofilsko ulizištvo koje prevazilazi sve granice pristojnosti i samopoštovanja nateraće mnoge potencijalne apstinente poput mene da glasaju za grupaciju oko Čede Jovanovića. Još je Tito bio dovoljno mudar i znao je sa kim ima posla kad je rekao NE Rusiji.

Vivak

pre 12 godina

Naravno da je zavist u pitanju,jer ambasador neke zemlje predstavlja u potpunosti stav te iste zemlje o datoj politickoj temi,o stranci i svemu ostalom.Posebno sto je u pitanju ambasador jedne takve sile kao sto je Rusija. Mi kao narod treba da budemo ponosni sto nasu nacionalnu struju podrzava maltene ceo svet,a oni kojima to ne ide na ruku treba bar da cute i ne komentarisu nista ako imaju dovoljno intelekta i takticnosti da prikriju osecaj zavisti pa i poraza.

Obrtomer

pre 12 godina

Ha, ha, ha, genijalci iz vlade su onomad glatko Rusiji poklonili NIS i potpisali idiotski ugovor u vezi sa gasovodom, a sada su zauzvrat dobili šut kartu direktno na klupu za rezerve. Neprocenjivo.

Nikola

pre 12 godina

Beskicmenjaci u vladi. Opet prazne reci. Recite konkretno koji ambasadori su to izasli iz svog mandata u zadnje 4 godine i kako.

Iskreno, mislim da samo mazohisti mogu da vide prijatlje u zapadu ali sam uvek za to da ova drzava pokaze kicmu. To ne moze da uradi ako jednog ambasadora kritikuje zato sto ce drugi ambasador stati iza njih.

Posmatrač

pre 12 godina

"Konuzin je rekao da je Srpska napredna stranka jedan od glavnih pokazatelja raspoloženja građana Srbije".
I to je potpuno tačno - SNS je "slika i prilika" tužnog proseka koji živi na ovim prostorima:
a) SNS je od "naroda" video da kaže "...Kosovo je Srbija...", pa da krade, mlati i vara nekažnjeno...
b) SNS je od "navijača" naučio fer plej,
c) SNS je od "Obraza", "Naših", "1389" i ostalih naučio toleranciju,
d) SNS je od zatvorenika (listom glasali za SRS, a sad i za SNS,) naučio da traži novi reizbor sudija,
e) Nikolić kad štrajkuje glađu to vidi od studenata koji blokiraju nastavu...
Malo li je?

lela

pre 12 godina

Ruski ambasdor odavno deli packe Srbiji, jer mu je to dozvoljeno, uz duboki naklon, u stilu Gogoljeviskih činovnika. Ali, imamo još jedan lik, koji predstavlja našu "savest"a to je neibežni Nenad Čanak.On je Guru politike, koju je svojim Ustavom zacrtao Koštunica mada to na prvi pogled izgleda paradoksalno.Međutim,sve je onako kako je zamišljeno Srbija je sebe stavila u vazalni položaj u odnosu na Pokrajinu, jer po Ustavu plaća danak. Kako vidim zadovoljni su i Čanak i Pajtić, jer uspeh zajednički.Kada sve to pogledamo zašto ambasador zemlje, koja nas koristi za prepucavanje sa zapadom, ne bi radio to što radi.

Иван Смедерево

pre 12 godina

Па нешто нисам чуо оволику фрку и толике коментаре када је Ангела Меркел рекла да заборавимо на Косово. Је л њој дозовљено мешање у политку Србије, а Конузину није ?

Kokan87

pre 12 godina

Ја бих замолио да се сецесиониста који је покренуо ово питање врати свом послу изигравања будале и батали политику. Исто важи и за лопове из владе Србије, да свако ради свој посао у овој земљи као што тражите од Конузина одавно би већина функционера пазила да им не испадне сапун у затворском купатилу!

jovan

pre 12 godina

Zašto ovako nešto nije pisano prošli put o Merkelovoj, koja je onako s visine zatražila ukidanje srpskih institucija na kosovu, tj. indirektno priznanje republike Kosovo? Rekla i otišla, a naši mediji, pa i ovaj, nisu pokrenuli pitanje mešanja u unutrašnja pitanja ove države, ni vlada, nego su se svi dali u razmatranje, dal treba ili ne treba prihvatiti taj uslov.

Radovan

pre 12 godina

Да ли је мешање у унутрашњу политику једне земље, признати незаконито отцепљење једног дела међународно признате државе, као што је то учинила већина западних земаља Европе и учешће страних амбасадора, бивших односно са садашњим претензијама, колонијалних сила? Па амбасадори Америке, Велике Британије, Француске и Немачке сасвим отворено и без икаквих дипломатских правила налажу шта представници наших власти треба да раде. Па зар сви ови поменути не одлазе у Нови Пазар третирајући тамошњу већину као отворене пријатеље својих земаља. А шта смо им ми?

Verbalni delikt

pre 12 godina

Srbija je slobodna i demokratska zemlja, gde je ustavom zagarantovana sloboda govora, a u KZ Srbije je dosta davno ukinut "verbalni delikt"?!
Inače, dužnost svakog stranog ambasadora u Srbiji, jeste da saradjuje sa pozicijom i opozicijom, kao "dva pola iste društvene stvarnosti" i političkog sistema "demokratskog parlamentarnog pluralizma"?!
Ruski ambasador Konuzin je kurtoazno pozdravio skup u Nišu i ukazao na uspeh i popularnost SNS, kao najveće i najuticajnije opozicione stranke, čime nije uradio ništa što bi moglo da se protumači, kao "mešanje u unutrašnje stvari" jedne suverene zemlje?!
Dapače, prisustvo ambasadora jedne zapadne zemlje na sednici Vlade ili stranih savetnika u ministarstvu odbrane pre bi se moglo okarakterisati, kao "mešanje u unutrašnje stvari" suverene zemlje pa makar to bila i Srbija?!

Aleksa

pre 12 godina

Naravno da se mešaju, u stranim ambasadama se i pravile sve vlade u Srbiji. A mislim da je mnogo uputnije da se vladajuće strukture pozabave analizom rezultata ostvarenih u protekle 3 godine, nego da se bave skupom jedne opozicione stranke. Ili je to možda usmeravanje pažnje građana sa pravih problema na kojekakvo tračarenje.

Балерина

pre 12 godina

Како вам не сметају они врсни европејски политичари и демократе чије су нас државе '99-те бобардовале? Њих гостите по Србији,њихову реч стављате изнад речи наших представника, њихово мишљење је светиња! Вама смета кад вам неко у очи каже да се не понашате и не делате у интересу Србије и када је неко ко није Србин већи борац за српски народ од вас проданих душа и поборника свега лошег у Србији.

bezimena

pre 12 godina

...неко ко није Србин већи борац за српски народ...
(Балерина, 30. oktobar 2011 18:54)

To, niti je ikad bilo, niti može biti! Rusija ima interes da joj služimo kao moneta za potkusurivanje, pošto nema više ni jednu. Da smo Nemačkoj, kao NAJVEĆEM INVESTITORU u Srbiji, ili nekoj drugoj zapadnoj zemlji POKLONILI ono što je VdrK poklonio Rusima, ne bi nas "bratski" ambasador ovako pljuckao, sa balkona...nego bi pitao za dozvolu da nam se obrati! Ali, rešićemo i taj problem, uskoro!

Kroz celu istoriju ljudskog roda, poštovalo se pravilo da kada se RAT završi SVA NEPRIJATELJSTVA prestaju, seda se za sto, uspostavljaju se diplomatski odnosi i ide se dalje, kao da rata nije bilo! Stoga je besmisleno pričati o bombardovanju i ´99.godini, ali moraću da Vas podsetim da je S. Milošević te godine, čestitajući nam mir, objavio POBEDU nad NATO-om, pa ni sa te tačke gledišta ne vidim razlog da Vam bude sporna saradnja sa poraženim državama!

p.s. krvna osveta (zakonom zabranjena u svim državama sveta), čiji ste očigledno pobornik, nikada se kod Srba nije primila, džabe talambasate

Principessa

pre 12 godina

Ne vidim da u izjavi ambasadora Konuzina na proslavi trogodišnjice Srpske napredne stranke postoji i jedan element mešanja u unutrašnje stvari Srbije. To da je SNS jedan od glavnih pokazatelja raspoloženja građana Srbije, to već svi priznaju. Razumem ja zavist zbog podrške i strah od rezultata na izborima, ali što je mnogo, mnogo je.

bbb

pre 12 godina

Mnogi ovcde brkaju cinjenice:
NIJE ISTO kada nesta javno kaze recimo predsednik neke vlade, ministar tokom zvanicne poosete Srbiju u odnosu kada ambasador neke drzave ucestvuje na promociji politicke stranke a u drzavi u kojoj je ambasador.
To se po Beckoj konvenciji automatski smatra mesanjem te drzave u unutrasnje poslove drzave u kojoj je amasador akreditovan

Duki

pre 12 godina

Mislim da su totalne besmislice koje ova vlada plasira, produkt stravičnog straha od izbornih rezultata. Znaju šta ih onda čeka, pa se grčevito bore da ostanu na vlasti. Pitam se samo dokle će da vređaju našu inteligenciju? Dovoljno vidimo, čujemo i sasvim razumemo.

Josip

pre 12 godina

ala je ove na vlasti uhvatila frka...verovatno znaju kakav uticaj ima Rusija na vecinu Srba pa sad napravise... znam da bi oni voleli da je njima dao podrsku,a kako covek da da nekom podrsku ko dve godine ne moze da napravi obican investicioni plan,a da je njima dao podrsku rec ne bi rekli ovako..znam nije lako vlasti sad.

Petar

pre 12 godina

Izjava Angele Merkel je data u kontekstu ocekivane kandidature Srbije, ukoliko nece Srbija ne mora da ispuni ove uslove, moze i povuci kandidaturu. Srbija jos uvek kao zeli u EU tako da to nije mesanje u unutrasnje stvari. Niti je iko otvoreno podrzavao politicku stranku u Srbiji od ostalih ambasadora.Konuzin se ponasa bahato i nekulturno, tako to rade Rusi u slugeranjskim drzavama, i zato treba da mu se uskrati gostoprimstvo. Vec je dovoljno vise puta preterao u svojim izjavama i ispadima. Mada moze mu se, kad je ovde okruzen podanickim narodom, skoro su mu ljubili ruke negde valjda u Smed. Palanci, kakva tuga od naroda.

Marina

pre 12 godina

Ne razumijem zašto se čudite ili ste protiv izjava ambasadora zemlje koja je po Jeremiću i Tadiću jedan od četiri stupa vanjske politike Srbije i u čiju podršku srbijanska vladajuća elita toliko vjeruje ??? Ruski ambasador govori o nečemu za što ima punu suglasnost službene politike Srbije : NE nezavisnosti Kosova, NE NATO članstvu Srbije,NE utjecaju Amerike u Srbiji...

kraja

pre 12 godina

...za ovu vlast, ali i za tzv opoziciju, je "historijsko ne" science fiction...
...i jedni i drugi bi ga izgovorili, ali razlicitim zemljama...
...i jedni i drugi su bedni pioni, koji se dodvoravaju velikim zemljama u nadi da ce uspeti da budu preporuceni za novu vladu, novu vlast...
...zaista, nikad srbija nije pala nize, kad predstavnici jedne stranke ljube rusima cipele, drugi amerikancima i natou, ne bi li zadrzali fotelju jos koji mandat...
...srbija i srbi njih uopste ne interesuju...
...ponesite hemijsku olovku i pedantno ih sve precrtajte....

Praksa menja pravila

pre 12 godina

Šta znači "da se ambasadori vrate svom poslu"? Pa njihov posao upravo i jeste predstavljanje prevashodno spoljno-političkih interesa svoje države, odnosno vlade čije ministarstvo spoljnjih poslova ih je izaslalo, a predsednihk države im dao formalnu punomoć zastupanja. Naravno, i tu postoji razlika u pristupu - manje, geopolitički i ekonomski niže rangirane države nemaju direktne spoljno-političke interese u Srbiji, dok vodeće svetske države, velike sile, države-nosioci politike i ekonomije EU imaju određene spoljno-političke interese u Srbiji i njihovi ambasadori imaju određene konkretne zadatke čije sprovođenje, na našu žalost, veoma često zadire u unutrašnja pitanja Srbije.

Ako uzmemo kao indikator realnu dužinu trajanja mandata ambasadora SAD, Rusije, Nemačke, Francuske i Britanije u poslednjih 12 godina, videćemo da velika većina njih uopšte nije navršila pun mandat, već su povlačeni ranije i zamenjivani novim ambasadorima, i to, naravno, u određenom političkom trenutku (najčešće pre ili neposredno nakon izbora u Srbiji).

Ukratko, nije ambasador Konuzin izuzetak, već je samo malo očigledniji u svom poslu od svojih kolega iz G7, E7, odnosno G8.

I naravno, ambasador Konuzin biće u Beogradu sve dok Putin ne naloži da bude zamenjen drugim ambasadorom; dakle ne do trenutka kada to zvanični Beograd bude želeo, već do trenutka kada to zvanični Kremlj bude želeo.

Кишни човек*

pre 12 godina

Веома чудна изјава господина Симића. Па то што је амбасадор Конузин својим присуством увеличао митинг напредњака и што се како рече господин Симић меша у унутрашње ствари Србије, камо лепе среће да су се мало више ангажовали у политичком смислу Руси а не сви остали који су нас свели на просјачки штап, који су нам одузели и оно мало достојанства што нам је преостало као и то што смо економски потпуно у једном колапсу захваљујући енормном задужењу ове неодговорне власти.

Publicist

pre 12 godina

Ako zanemarimo agresivnost ambasadora, i onih koji stoje iza njih, utisak je da je opasna politička agresivnost kojom se glasnošću pokušava odrediti politička orjentacija biračkog tela u Srbiji. Blještavilo zapadne demokratije i blagostanja je mnogo izgubilo na sjaju u poslednje dve godine, kao i oni koji su učestvovali u obećanjima koja se nisu ostvarila. Insistiranje na istim obećanjima i istim usmerenjima, bez menjanja promotera i metoda promocije, je nasilje nad onima čijih je dvadesethiljada predstavnika otišlo na stadion Zvezde da pozdravi Putina, gde izraz "da pozdravi" nije dovoljan da opiše dogadjaj. Politička opasnost se krije u činjenici da bi različiti interesi iz sveta, i razlike kod nas u mogućnosti ostvarenja tih interesa, mogli da izazovu nepomirljivu polarizaciju naših razlika, sa nesagledivim posledicama za ovo društvo. Da, dobro bi bilo da komunikacija ambasadora i njihovih vlada sa nama ne bude na liniji opasnog produbljivanja naših razlika, kao što bi dobro bilo da naš izbor naših državnika bude na liniji njihove otpornosti na mentorstvo i mentorsko ponašanje takvih vlada i takvih ambasadora.