Dežer: Zahtevi o Kosovu neutralni

Srbija nije dobila novi uslov za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU, a zahtevi koji se odnose na Kosovo su statusno neutralni, rekao je Vensan Dežer.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 13.10.2011.

08:41

Default images

On je na sednici Odbora za evropske integracije podsetio da se od Srbije traži postizanje dogovora o učešću Prištine u multilateralnim regionalnim inicijativama, rešenju za telekomunikacije i električnu energiju, priznavanje fakultetskih diploma, implementacija postignutih dogovora o slobodi kretanja i katastarskim knjigama, kao i saradnja sa Euleksom.

"Razumemo da je za tango potrebno dvoje i ako želimo rezultat jasno nam je da i druga strana mora da uloži napore", rekao je Dežer predstavljajući skupštinskom Odboru za evropske integracije mišljenje Evropske komisije o napretku Srbije.

On je objasnio da se do odluke o kandidaturi Srbije u decembru očekuje da dijalog sa Prištinom bude nastavljen, kao i da se primene rešenja koja su do sada postignuta u tom dijalogu.

Dežer je objasnio da zahtev za postizanjem napretka u dijalogu Beograda i Prištine nije vremenski ograničen i da će, čim to bude ostvareno, Evropska komisija preporučiti početak pregovora o ulasku Srbije u EU.

Šef delegacija EU pohvalio je doprinos Skupštine Srbije u ispunjenju evropskih standarda i usvajanju ključnih zakona i ocenio da je rad parlamenta znatno doprineo pozitivnom mišljenju Evropske komisije i preporuci kandidature.

Dežer je istakao da je u nastavku evropskog puta Srbije ključno da otpočne beskompromisna primena donetih propisa.

"Skupština se srela sa velikim paketom zakona i veoma važnih propisa. Evropska komisija je prepoznala velike napore koji su uloženi u parlamentu kada bi se ispunilo čak 96 odsto Akcionog plana Vlade Srbije za ispunjavanje preporuka Evropske komisije", rekao je Dežer.

On je istakao da je ispunjenje tog plana, uz napredak u regionalnoj saradnji i zaključenje saradnje sa Haškim tribunalom, bilo presudno za to da Evropska komisija donese pozitivno mišljenje i preporuči kandidaturu.

"Regionalna saradnja je takođe oblast u kojoj je od poslednjeg izveštaja EK napravljen niz suštinskih koraka, a jedan od važnijih napravljen je u parlamentu usvajanjem deklaracije o Srebrenici", rekao je Dežer.

Prvi čovek EU u Srbiji osvrnuo se na sve važne zakone, propise i prakse koje su prošle kroz proceduru parlamenta tokom poslednjih godinu dana, istakavši izmenu izbornog zakona, Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, ukidanje prakse blanko ostavki, jačanje regulatornih tela i debate koja se po njihovim preporukama vode u skupštini, Zakon o restituciji...

On je još jednom naglasio da će svi zakoni koji su doneti sada morati da budu potpuno primenjeni i dodao da će se Komisija ubuduće baviti upravo primenom.

"Zakon o finansiranju političkih aktivnosti je donet, ali sada kada krećemo ka primeni videćemo da li će agencija imati na raspolaganju sve izveštaje i činjenice koje su joj neophodne", poručio je Dežer.

Govoreći o onome što Srbija treba da uradi u narednom periodu, Dežer je istakao proces ukidanje imuniteta koji je započet u parlamentu, zakone iz oblasti poštovanja ljudskih prava, strukturnu reformu ekonomije i postizanje veće konkurentnosti, primenu Medijske strategije…

"Cenimo dobre temelje koje ste postavili, ali ovo nije kraj. I sam premijer Mirko Cvetković je, kada sam mu uručio mišljenje, rekao da je ovo tek početak procesa, iako je ono što ste do danas postigli veoma ubedljivo", kazao je Dežer. Iako je Dežer istakao da EK ne traži od Srbije da prizna nezavisnost Kosova, ali želi normalizaciju odnosa i nastavak dijaloga, LDP i SNS traže da Vlada hitno smisli plan ili raspiše izbore, dok iz vladajuće DS poručuju da će izbori biti održani kad im bude vreme.

"Ono što danas treba da se uradi da Vlada, ili preko skupštine, što bi bilo normalno u političkom smislu, je da kaže svoj plan kako će u narednih mesec i po dana razrešiti pitanja koja su otvorena na Kosovu i kako će Srbija dobiti status kandidata, ali ako Vlada nije sposobna da to uradi što smo svedoci poslednjih meseci, onda izbore treba raspisati što je moguće pre", kaže Ivan Andrić iz LDP-a.

Tomislav Nikolić misli da Vlada ne može da ispuni uslove koje je u Mišljenju iznela Evropska komisija do 9. decembra, kada bi Savet EU trebalo da odluči o statusu kandidata. Nikolić je rekao da treba drugačije pregovarati i da Srbija ne može da bude "talac škripca" u kojem se nalazi Vlada. "Ako je ostalo samo dva meseca da vlada ispuni zahteve da bi mirno mogla na izbore, Srbija zbog toga ne može da ispašta".

Međutim, potpredsednica DS-a Jelena Trivan smatra da je za tu stranku prioritet ispunjavanje preostalih uslova za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: