BiH čeka najgori izveštaj EK

Izveštaj Evropske komisije pored Srbije, čekaju i Hrvatska, Crna Gora, Albanija, Makedonija, Bosna i Hercegovina. Izveštaji variraju od zemlje do zemlje.

Izvor: B92

Utorak, 11.10.2011.

23:04

Default images

Dok se u crnogorskim i hrvatskim medijima prenosi da su ove zemlje spremne za pregovore sa Evropskom komisijom, bosanski "Dnevni avaz" , navodi da BiH čeka jedan od najgorih izveštaja EK.

"I dalje kršimo Privremeni sporazum, a težište je na tome da još nismo stvorili uslove za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je ratifikovalo svih 27 članica Evropske unije" , kaže šef Odseka za EU u Ministarstvu spoljnih poslova BiH Amer Kapetanović.

Izvještaj o napretku će konstatovati problem, a Kapetanović naglašava da je potrebno shvatiti ga s jednom većom dozom ozbiljnosti i da bi bilo dobro da Parlamentarna skupština BiH povede raspravu o Izveštaju o napretku, što su ranije već radile neke zemlje u regionu.

Parlament bi tako trebalo da izvuče određene zaključke i preporuke za institucije BiH koje su prepoznate u lancu odgovornosti.

"Mislim da bi to bilo najmanje što možemo uraditi kao zemlja koja treba biti odgovorna i koja je potpisala jednu ugovornu obavezu s Evropskom unijom, a to je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju" , rekao je Kapetanović.

U izvještaju o napretku Evropska komisija će preporučiti otvaranje pregovora o punopravnom članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji, ali neće stajati datum kada bi pregovorili mogli da se otvore, pišu podgoriče "Vijesti".

EK će tu odluku prepustiti zemljama članicama, čiji će šefovi država ili vlada okupljeni u Evropskom savetu, zasedati 9. decembra.

"Vijesti" otkrivaju da će evropski komesar za proširenje Štefan File će odmah nakon objavljivanja izveštaja o napretku putovati u Podgoricu da lično prenese dobru vest.

Izveštaj EK koji sutra stiže u Hrvatsku sadrži pozitivno mišljenje o članstvu Hrvatske u EU.

Tako će Evropska komisija formalno završiti i zadnje procedure pre potpisivanja hrvatskog pristupnog ugovora.

Jutarnji list je imao uvid u oba ova dokumenta u kojima se potvrđuje da je Hrvatska spremna za članstvo u EU.

U ovogodišnjem izveštaju o napretku navodi se da je Hrvatska postigla veliki nivo spremnosti za članstvo u EU, da je uskladila sve zakone s EU, a da će to u potpunosti morati učiniti prije 1. jula 2013. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: