Ubijen Srbin kod Đakovice

Aco Putnik (51) preminuo je u bolnici u Prizrenu od posledica ranjavanja. Na njega i njegovog sina pucano kod Đakovice. Bogdanović: Kfor da zaštiti Srbe

Izvor: Blic, Tanjug

Nedelja, 02.10.2011.

13:15

Default images

Sin Dobrica (25) je pogođen u ruku i stomak i van je životne opasnosti.

Sinoć u 1 čas i 30 minuta u selu Zrze ubijen je Aco Putnik (51) iz Orahovca, rođen u Đakovici, sa stalnim mestom boravka u opštini Orahovac, a ranjen njegov sin Dobrica Putnik (23). Ministarstvo za Kosovo i Metohiju traži da Euleks preuzme istragu i navodi da je počinilac Albanac.

Na Acu Putnika pucao je za sada neidentifikovani Albanac u restoranu Burimi, nakon čega je njegov sin, na koga je pucano iz lovačke puške i koji pogođen je u ruku i rame, pokušao da pobegne prema svom automobilu, navodi Ministarstvo i dodaje da je Dobrica Putnik, iako ranjen, uspeo je da se udalji sa mesta pucnjave nekih 500 metara, gde je pronađen i prevezen u Prizrensku bolnicu.

Portparol Kosovske policije za region Prizrena Hazir Beriša rekao je da je na oca i sina pucano noćas nešto iza ponoći kada su izlazili iz restorana.

"Pretpostavlja se da je na ove ljude pucano iz zasede kada su izlazili iz restorana. Policija je završila uviđaj i izvršila pretres na nekoliko lokacija u blizini restorana u Zrzu, gde su se ubistvo i ranjavanje dogodili", rekao je Beriša.

"Ministarstvo za Kosovo i Metohiju najoštrije osuđuje ubistvo Aleksandra Putnika i ranjavanje njegovog sina Dobrice i zahteva da se počinioci pronađu, a motiv napada rasvetli", ističe se u saopštenju.

Ministarstvo za KiM traži da istragu preuzme Euleks policija, "pošto je reč o ubistvu i ranjavanju Srba od strane za sada nepoznatog Albanca ili više njih i zbog nepovernja srpske zajednice u kosovsku policiju".

"Tragedija oca i sina Putnik zabrinula je sve Srbe u Metohiji, zbog toga Ministarstvo za Kosovo i Metohiju zahteva da međunarodno prisustvo obezbedi sigurnost Srba južno od Ibra", doda je se u saopštenju.

Ministartvo za KiM i ministar Goran Bogdanović lično, dodaje se, upozravali su više puta od početka izbijanja krize na severu Kosmeta i Euleks i Kfor, na incidente i napade na Srbe južno od Ibra. Međutim, nijedan od tih napada na Srbe južno od Ibra nije rasvetljen, niti su počinioci pronađeni i kažnjeni.

Ministarstvo za KiM traži da se zbog lične sigurnosti i bezbednosti ranjeni Dobrica Putnik prebaci iz prizrenske u bolnicu u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Bogdanović: Kfor i Euleks da zaštiti Srbe

Bogdanović je rekao da je Ministarstvo za Kosovo zatražilo da Euleks preuzme istragu o ubistvu Aleksandra Putnika kod Orahovca, jer, kako je naveo, Srbi nemaju poverenja u Kosovsku policijsku službu i pravosudje.

"Dobili smo odgovor da će nas obaveštavati o celoj stvari", kazao je Bogdanović i dodao da očekuje da će Euleks preuzeti istragu jer je, kako je naveo, dobio mandat da zaštiti sve etničke zajednice na Kosovu.

On je apelovao na Kfor i Euleks da zaštite Srbe na Kosovu i ocenio da se sve što se dešava na severu Kosova i barikadama "reflektuje i južno od Ibra".

"Pravi način da se zaštite Srbi jeste da se Euleks i Kfor vrate statusnoj neutralnosti", kazao je Bogdanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

155 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

4 h

Podeli: