Ublažene sankcije Libiji

Savet bezbednosti UN jednoglasno je usvojio rezoluciju kojom se ublažavaju ekonomske i vojne sankcije Libiji.

Izvor: B92

Subota, 17.09.2011.

11:22

Default images

Uspostavljena je i misija UN, koja treba da pomogne prelaznoj vladi.

Rezolucija je doneta samo nekoliko sati nakon što je generalna skupština UN izglasala da mesto u UN dobije Nacionalni prelazni savet Libije, čime je i formalno okončano priznavanje pada vlade Moamera Gadafija, prenosi AFP.

Savet bezbednosti je odmrznuo sredstva i ukinuo druge mere uvedene protiv libijske Nacionalne naftne korporacije i naftne kompanije Zueitina oil, a takođe su ublažene sankcije prema centralnoj banci i drugim finansijskim institucijama Libije.

Savet je istovremeno izrazio zabrinutost zbog "širenja naoružanja u Libiji i potencijalnog uticaja koji to može imati po regionalni mir i stabilnost".

Rezolucijom je, ipak, dozvoljeno snabdevanje oružjem i tehnička pomoć libijskoj prelaznoj vladi.

Takođe je zadržana zona zabrane letova, koja je korišćena kako bi se opravdali vazdušni udari NATO-a na Gadafijeve ciljeve.

Izaslanik UN u Rusiji Vitalij Čurkin zahtevao je, međutim, da se zona zabrane letova ubrzo revidira i preispita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: