KFOR na prelazima do septembra

Predstavnici Vlade Srbije i komandat KFOR-a Erhard Biler dogovorili su da KFOR zadrži kontrolu nad prelazima Brnjak i Jarinje do sredine septembra.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 03.08.2011.

20:34

Default images

Ukoliko bude potrebno ovaj vremenski rok može biti produžen.

Taj dogovor predviđen je nacrtom za rešenje aktuelne krize na severu Kosova koji su na sastanku izradili šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i Biler.

Stefanović i Bogdanović će, kako se dodaje, koordinirati sporazum sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Prema saopštenju KFOR-a oni su u bazi u blizini Leposavića razmenili viđenja o aktuelnoj situaciji i razmotrili mogućnosti za rešenje problema.

Kako je istaknuto oni su razvili i izradili nacrt dogovora koji predviđa da će aktuelni sistem kontrola na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak biti nastavljen nepromenjeno do sredine septembra.

Kfor će zadržati komandu i kontrolu nad prelazima, a vozila, i kamioni do 3,5 tona težine, kao i teretna vozila sa humanitarnim pošiljkama, uključujući hranu mogu proći nakon provere identiteta i pretresa za naoružanjem.

Blokade na putevima će biti uklonjene i sloboda kretanja će biti ponovo uspostavljena
, ističe se u saopštenju, uz napomenu da je za razgovore komandant KFOR-a imao puna ovlašćenja svih uključenih institucija.

Sporazum će biti primenjen već narednih dana.
(Tanjug)
Razgovori Borka Stefanovića i Gorana Bogdanovića, i komandanta KFOR-a Erharda Bilera su, kako su rekli srpski pregovarači, dali pozitivne rezultate.

"Pogledajte naša nasmejana lica i znaćete kakav je rezultat", rekli su Stefanović i Bogdanović okupljenim Srbima na barikadi u Leposaviću gde su došli posle sastanka.

Stefanović je istakao da postoje "dobre šanse" da sutra bude postignut dogovor, ali da ostaje još "nekoliko usaglašavanja".

On je još jednom pozvao građane na strpljenje i mir, dodajući da Beograd čvrsto ostaje u punom smislu posvećen dijalogu.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović kaže da je razgovor sa Bilerom bio težak, ali da su ostvareni "izvesni pomaci", što je, kako je naveo, ohrabrujuće.

"Sutra ćemo se sastati sa predstavnicima opština i potom obratiti narodu, tada će biti izvesno u kom pravcu će se stvari kretati", rekao je Bogdanović i pozvao "sve strane na uzdržanost".

Bogdanović i Stefanović su pozvali građane da nastave da propuštaju vozila KFOR-a i nastavili put ka Lešku i prelazu Jarinje.

Sastanak je održan u bazi KFOR-a kod Leposavića i trajao je dva sata.

Bogdanović i Stefanović su se večeras nakon sastanka sa Bilerom obratili građanima na barikadama u Leposaviću i saopštili im da će ih sutra nakon sastanka sa predsednicima opština obavestiti o detaljima dogovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: