Utorak, 31.05.2011.

17:23

Mladić u pritvoru Haškog tribunala

Ratko Mladić smešten u pritvor Haškog tribunala. Sinoć u 21.23 sleteo helikopter iz Roterdama, ali se pretpostavlja da je Mladić ipak stigao blindiranim džipom.

Izvor: B92, Beta

Default images

Mladić je prebačen u pritvor Međunarodnog suda za zločine u bivšoj Jugoslaviji, nakon što je gotovo 16 godina bio u bekstvu, potvrdio je sinoć taj tribunal.

Dva helikoptera doletela su do pritvora u Sheveningenu. Jedan se spustio u prostor pritvorskog kruga, dok je drugi napravio krug i odleteo. Istovremeno, u krug pritvora ušlo je i nekoliko kombija.

Specijalni izveštač B92 iz Haga Ljubica Gojgić javlja da je Mladiću optužnica uručena odmah po dolasku u Sheveningen, posle 21 čas, jer je to jedan od prvih koraka. Mladić je upoznat i s pravilnikom ponašanja u ovoj pritvorskoj jedinici, o čemu su ga obavestili službenici Tribunala.

Za B92 je objašnjeno da će Mladić u narednih nekoliko dana biti pod nekom vrstom izolacije. Biće mu ograničen kontakt sa ostalim pritvorenicima i biće pod stalnim nadzorom, što je takođe deo uobičajene procedure.

Na Mladića će biti primenjene dodatne lekarske mere, odnosno pregledi, zbog njegovog zdravstvenog stanja i značaja suđenja.

Portparolka Haškog tribunala Nerma Jelačić je rekla našem izveštaču da Tribunal postupa po izveštaju lekara iz Beograda koji su zaključili da je Mladić sposoban za suđenje.

Prema njenim rečima, Tribunal neće pridavati mnogo značaja "bočnim" izjavama koje se ovih dana čuju, a to su da je zdravstveno stanje Mladića jako teško, da nije sposoban za suđenje u Hagu, već će lekarski tim Tribunala obaviti detaljne preglede i dati svoju procenu sposobnosti Ratka Mladića da prati suđenje.

Pošto je prema pravilima Tribunala predviđeno da optuženi ima rok od 48 sati da se izjasni o navodima optužnice, što je dva dana, može se očekivati da se Mladić pred sudijama Haškog suda pojavi prvi put u četvrtak ili petak. Da li će se tada izjasniti o optužnici ili neće, videće se, jer on ima pravo da zatraži da se o optužnici izjasni za mesec dana, što mu sudija mora odobriti.

Ostali detalji biće saopšteni danas u 12 sati u Tribunalu, na pres konferenciji, koju će održati Serž Bramerc. Konferenciju iz Haga će direktno prenositi Televizija B92.

Nedoumice o tome kojim prevoznim sredstvom je Mladić stigao su se pojavile jer njegov dolazak niko među brojnim izveštačima nije video. U direktnom prenosu holandske televizije se videlo kako helikopter sleće u dvorište pritvorske jedinice, ali nije prikazano da li je neko iz njega izašao.

Kako javlja reporter B92, po svemu sudeći je bio u pitanju još jedan bezbednosni potez, poput dve kolone ka aerodromu u Beogradu. Iako su svi reporteri promatrali dva helikoptera, po svemu sudeći je Mladić put od Roterdama prešao kopnenim putem.
Helikopter holandske policije poleæe sa aerodroma u Roterdamu (Tanjug)
Nešto ranije, avion Vlade Srbije sa Mladićem je sleteo u 19.44 u Roterdam. Nakon prizemljenja je odmah sproveden u hangar roterdamskog aerodroma, tako da televizijske kamere nisu mogle da zabeleže iskrcavanje putnika.

Sa beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" avionom je prema Holandiji poleteo u 17.20.

Pre nego što je avion Vlade Srbije poleteo za Holandiju, u dvorište Specijalnog suda u Beogradu, nešto pre 16 časova, ušle su kolone policijskih vozila, pet džipova i jedna "marica", dok je saobraćaj u Ustaničkoj ulici bio blokiran. Zatim je kolona auto-putem, koji je bio blokiran, krenula ka Surčinu.

Dve kolone vozila izašle su iz zgrade Specijalnog suda, a kako je saznao B92, Mladić je bio u drugoj koloni, u belom blindiranom džipu.

Osim Ustaničke ulica, i auto-put je bio blokiran, duž njega su bile raspoređene jake specijalne snage policije i žandarmerije.

Rešenje o izručenju haškog optuženika Ratka Mladića potpisala je ministarka pravde Snežana Malović nakon što su ispunjeni svi proceduralni uslovi za njegovo izručenje sudu u Hagu.
Mladiæ u koloni, u belom džipu (Tanjug)
Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić uhapšen je 26. maja 2011. godine u vojvođanskom selu Lazarevu nadomak Zrenjanina.

Vest o hapšenju najtraženijeg haškog begunca samo par sati nakon hapšenja javno je saopštio predsednik Srbije Boris Tadić.

Mladića je sud u Hagu pre 16 godina optužio za genocid i saučesništvo u genocidu u Srebrenici, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata u BiH.

Prethodno je Krivično vanraspravno veće Odeljenja za ratne zločine u Beogradu odbilo kao neosnovanu žalbu branioca Ratka Mladića na odluku o ispunjenosti uslova za njegovo izručenje Haškom tribunalu.

Tom odlukom rešenje o izručenju je postalo pravosnažno i prosleđeno je na potvrdu ministarki pravde Snežani Malović, koja je potpisala rešenje o izručenju.

Tačno vreme izručenja čuvano je u tajnosti iz bezbednosnih razloga.

Ratka Mladića su u Hag sproveli pripadnici policije pod jakim merama obezbeđenja.

Najviši standardi

Poletanje aviona sa beogradskog aerodroma (Beta)
Glavni tužilac Serž Bramerc izjavio je za Betu da neće pokušati da se sretne s Mladićem odmah pošto on stigne u pritvor. Bramercova prethodnica Karla del Ponte imala je običaj da optuženima ponudi susret i razgovor tokom njihovih prvih sati u sudskom pritvoru, ali je većina to odbijala.

Izmenjenom optužnicom, Mladiću se na teret u 11 tačaka stavljaju genocid, zločini protiv čovečnosti nad nesrbima i kršenja zakona i običaja rata tokom sukoba u BiH 1992-95.

"Pritvorska jedinica Ujedinjenih nacija u kojoj se Mladić nalazi ispunjava najviše međunarodne standarde tretmana pritvorenika. Njom se rukovodi na način kojim se poštuju dostojanstvo i prava pritvorenika i pružaju im se svi neophodni uslovi za pripremu odbrane", saopštio je Tribunal sinoć.

"Nakon kompletnog medicinskog pregleda, koji će zvršiti medicinsko osoblje Pritvorske jedinice, Mladićevo zdravlje će biti praćeno u kontinuitetu i biće mu obezbeđen bilo kakav tretman koji bude potreban. Datum njegovog prvog stupanja pred sud biće naknadno objavljen", navedeno je posle potvrde da je Mladićevo izručenje Sudu u Hagu okončano.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

192 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: