Nedelja, 15.05.2011.

14:40

Francuska šokirana zbog Stros Kana

Optužbe za seksualno zlostavljanje protiv izvršnog direktora MMF-a Dominika Stros Kana izazvale su zaprepašćenje među političarima u Francuskoj.

Izvor: Tanjug

Default images

Dok jedni ocenjuju da to ugrožava ugled Francuske, drugi podsećaju na pretpostavku nevinosti dok se ne dokaže krivica.

Tužilaštvo u američkoj državi Njujork podiglo je optužnicu protiv Stros Kana za krivično seksualno delo, pokušaj silovanja i protivpravno zatvaranje posle navodnog seksulanog napada na hotelsku spremačicu.

Liderka Socijalističke partije Francuske Martin Obri izjavila je da je "zaprepašćena" hapšenjem i optužbama protiv njenog partijskog kolege.

"Ovo je zapanjujuća vest, to još treba proveriti", rekla je i članica Socijalističke stranke Segojen Rojal, napominjući da je StrosKan nevin dok se ne dokaže krivim.

Ona je bila kandidatkinja na predsedničkim izbrima 2007. i ponovo će se kandidovati 2012. što je do sada planirao i Stros Kan, koji je prema dosadašnjim anketama zapravo bio najjači kandidat.

Poslanik iz Sarkozijeve stranke Unija za narodni pokret Bernar Debre rekao je da su vesti o hapšenju "neprihvatljive" i "ponižavajuće" za Francusku, ali je takođe napomenuo da je Stros Kan nevin dok se ne dokaže da je kriv.

"Zamislite šta bi ovo moglo da znači za funkciju koju ima u MMF-u i za Francusku," rekao je on.

Šefica desničarskog Nacionalnog fronta Francuske Marin le Pen rekla je da su Stros Kanove šanse da se kandiduje na izborima za predsednika 2012. uništene.

"Ove otpužbe označavaju kraj njegove predizborne kampanje za predsednika i verovatno će navesti MMF da ga zamoli da ode sa funkcije," izjavila je Le Penova.

Ankete javnog mnjenja ukazivale su poslednih dana da je Stros Kan najjači levičarski oponent konzervativnom predsedniku Nikolasu Sarkoziju na predstojećim izborima, dok je Le Penova, koja je preuzela Nacionalni front od svog oca Žan Mari le Pena u januaru, prema anketama na drugom mestu iza Stros Kana, što znači da bi takođe mogla nadjačati Sarkozija u prvom izbornom krugu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: