SAD: Raste broj žrtava nevremena

Za sada je potvrđeno 269 žrtava u olujama na jugu SAD. Podaci o broju žrtava menjaju se iz sata u sat. U sedam saveznih država vanredno stanje.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 28.04.2011.

09:21

Default images

Nevreme, praćeno jakim olujama i tornadima, u nekim jugozapadnim oblastima SAD razorilo je čitava naselja.

Više od 160 snažnih vazdušnih vrtloga, u kombinaciji sa olujama, naneli su za nekoliko dana nezapamćena razaranja od zapadne do istočne obale SAD, a žrtava je bilo u šest saveznih država.

Tornado je posle Teksasa zahvatio Džordžiju, a očekuje se da će se na njegovom udaru naći i obe Karoline pre no što bude otišao dalje na severoistok. Najviše su stradali stanovnici Alabame, gde je potvrđena smrt 180 osoba. Najteže je pogođen grad Tuskaluza, u centralnom delu države, gde je život izgubilo 37 ljudi, među kojima više studenata. Sem u Alabami, u olujaama su i u susednim državama stradale brojne žrtve. U Misisipiju je poginulo 11 osoba, četiri u Džordžiji i jedna u Tenesiju. Vetrovi su izazvali i izlivanje reka.

Prema preliminarnim izveštajima, u Misisipiju su život izgubile 33 osobe, u Tenesiju njih 33, u Arkanzasu 11, u Džordžiji 14, u Virdžiniji osam, u Luizijani dve osobe, i jedna u Kentakiju.

Nuklearna regulatorna komisija je saopštila da pomno nadzire nuklearnu elektranu Brauns Feri, kod grada Atensa, na severu Alabame, koja je zbog oluje u noći između srede i četvrtka ostala bez struje.

Obama najavio pomoć postradalima

Barak Obama (Beta)
Predsednik SAD Barak Obama najavio je juče da je odobrio hitnu pomoć za pogođene države u vidu timova za pronalaženje žrtava i pomoć postradalima.

Bela kuća je saopštila da će američki predsednik sutra posetiti Alabamu kako bi se na licu mesta upoznao sa situacijom.

Obama je proglasio vanredno stanje u Arkanzasu, Kentakiju, Misisipiju, Misuriju, Tenesiju, Oklahomi i Alabami, a guverneri ugroženih država pozvali su pripadnike nacionalne garde da pomognu u spasavanju i operacijama raščišćavanja.

Rekordni broj tornada?

Meteorolozi upozoravaju da bi ove godine sezona tornada mogla da obori dosadašnji rekord iz aprila 1974. kada je zabeleženo 148 tornada u 13 država.

Iako se u medijima često spominje tornado u jednini, zapravo ih je, samo između Virdžinije i Teksasa dosad izbrojano 137, javljaju tamošnji lokalni mediji. Taj broj se uvećava kako se olujni sistem pomera ka istoku.

Vlasti procenjuju štetu nastalu u naletu snažnih vetrova koji su porušili veliki broj zgrada u više američkih gradova.

Olujno nevreme zahvatilo je u sredu veliko područje SAD, a jedan tornado je čak primećen kod vojne baze Endrjuz, nedaleko od Vašingtona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: