FHP predstavlja podatke iz ratova

Fond za humanitarno pravo predstaviće rezultate svog dvogodišnjeg rada – popisa građana Srbije stradalih tokom ratova devedesetih na prostoru bivše Jugolsavije.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.04.2011.

09:09

Default images

Nenad Dimitrijević iz Fonda kaže za B92 da je cilj ovog rada bio da se doprinese sprečavanju manipulacije žrtvama i brojem stradalih.

Fond je ujedno i pozvao porodice čiji su članovi među nestalima i stradalima tokom ratova da provere podatke u njihovoj bazi podataka.

"Prema našim preliminarnim podacima, tokom oružanih sukoba u Sloveniji tokom 1991 u Hrvatskoj od 1991. do 1995 i BiH od 1992. do 1995. godine, ubijeno je, stradalo i nestalo 2.300 građana Srbije i Crne Gore, od čega je 2.028 građana Srbije, a o sudbini 385 osoba se ni danas ne zna ništa, a njihove porodice još uvek tragaju za njima", kazao je Dimitrijević.

"Takođe ćemo sve prikupljene podatke u naredne dve godine postaviti na interaktivnu mapu i biće objavljeni u publikacijama. Nadamo se da će obrazovne institucije uzeti u obzir te podatke pri izradi istorijskih udžbenika", dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: