Hrvatska tužba gubi argumente?

Pravini eksperti predviđaju da posle presude Gotovini i Markaču, hrvatska tužba protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu gubi argumente.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.04.2011.

09:43

Default images

U Hrvatskoj se ne smiruju strasti posle haške presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču za zločine u akciji "Oluja".

U poslednjoj u nizu reakcija, predsednik hrvatskog Sabora Luka Bebić rekao je da je to presuda celoj državi i da su generali predvodili legitimnu i legalnu oslobodilačku operaciju.

Stručnjak za međunarodno pravo Radoslav Stojanović kaže da je naročito važan deo presude u kome se kaže da je "Oluja" bila zločinački poduhvat na čijem čelu je bio Franjo Tuđman. "Međunarodni sud pravde poštuje presude u Haškom tribunalu. Prema tome, ova presuda Gotovini je loša za hrvatsku tužbu, koju su oni podneli protiv Srbije za genocid. Jer, ovim se pokazuje da se ne radi o genocidu nego o građanskom ratu", kaže on za B92.

"Meni je uvek bilo smešno proslavljanje kao velike pobede u domovinskom ratu, a ta pobeda je izgledala ovako: 230.000 hrvatskih vojnika ide na teritoriju sa 30.000 stanovnika. Eto, to je bila 'Oluja'", dodaje Stojanović.

Nakon haške presude Gotovini i Markaču, u Hrvatskoj je znatno opala podrška članstvu u Evropskoj uniji. Prema istraživanju, koje je sprovela agencija Ipsos puls, pre samo nedelju dana za ulazak Hrvatske u Uniju bilo je 60 odsto anketiranih građana te zemlje, a sada samo njih 35 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: