Belgija nastavlja podršku Srbiji

Ministar spoljnih poslova Belgije Steven Vanakere najavio dalju podršku Belgije Srbiji na putu evrointegracija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.04.2011.

07:29

Default images

Vanakere je pozdravio investiciju belgijske kompanije "Delez", koja je kupila kompaniju "Delta maksi" za gotovo milijardu evra.

Posle susreta sa srpskim kolegom Vukom Jeremićem u Beogradu, Vanakere je rekao da je Belgija veoma zadovoljna što je u vreme njenog predsedavanja EU prosleđeno mišljenje o kandidaturi Srbije Evropskoj komisiji i dodao da je danas bilo razgovora o budućim koracima na putu ka EU.

"Izuzetno sam zadovoljan što je jedna velika belgijska kompanija ('Delez') odlučila da investira u Srbiju gotovo milijardu evra", rekao je ministar Vanakere.
On je naveo i da su vlasti Srbije pokazale spremnost da sarađuju sa belgijskim u nalaženju rešenja za problem ilegalnih migranata.

Dvojica ministara ocenili su da su bilateralni odnosi veoma dobri, kao i da postoji mogućnost za dalje jačanje.

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić rekao je da je u razgovoru posebna pažnja posvećena regionalnoj saradnji kao jednom od glavnih uslova za evropsku integraciju Srbije.

"Evropski proces je jedan od prioriteta Srbije i veoma je važno što Belgija, kao i druge evropske zemlje, podržavaju vaše napore", rekao je Jeremić.

Osvrnuvši se na pitanje Kosova, begijski ministar je rekao da su strateški odnosi među balkanskim zemljama znatno unapređeni i podsetio da neke od članica EU nisu priznale nezavisnost Kosova.

"Mislim da je danas važno da se sa našim srpskim partnerima usredsredimo na želju za formulisanje uslova za investiranje, kao što već radimo, i da nastavimo da ulažemo u stvaranje boljih uslova u celom regionu kako bi se napravilo još stabilnije okruženje. Hajde da to prvo uradimo, pa ćemo da vidimo šta će posle da se dogodi", rekao je Vanakere.

Jeremić je podsetio da su u toku pregovori Beograda i Prištine u kojima, međutim, pitanje statusa nije tema. On je ponovio da će stav Srbije ostati nepromenjen i vezan za Ustav.

Ministri Vanakere i Jeremić nisu želeli da komentarišu štrajk glađu i žeđu lidera naprednjaka Tomislava Nikolića, ocenivši da je to unutrašnja stvar Srbije i da to nije bila tema današnjih razgovora.

Belgijski ministar spoljnih poslova razgovarao je u Beogradu i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: