Subota, 16.04.2011.

14:07

Kasni setva kukuruza u Srbiji

Najvažniji posao u srpskoj poljoprivredi - setva kukruza na 1,4 miliona hektara će izvesno kasniti zbog vremenskih uslova.

Izvor: B92

Default images

Međutim, po mišljenju stručnjaka, još nema razloga za paniku.

Imanje Stari Tamiš kod Pančeva je tradicionalno prvo završilo setvu kurkuruza. Zahvaljujući modernoj mehanizaciji - u svega jednoj nedelji bez kiše posejano je preko hiljadu hektara kukuruza.

Međutim, u ostatku Srbije setva kasni - krajem marta zemlja je bila previše hladna za setvu, kasnije kada je temperatura porasla - pale su kiše. Stručnjaci procenjuju da je posejano ispod 50% planiranih površina - ali da još nema mesta za zabrinutost.

Mada ekonomisti smatraju da je loše što Srbija izvozi toliko zrna kukuruza a ne gotove proizvode, ipak je to najveći prihod koji poljoprivreda zabeleži u toku godine. Svako umanjenje prinosa i kašnjenje zbog vremenskih prilika imaće posledice po devizni bilans zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

23 h

Podeli: