Brojni volonteri za čišćenje Morave

Pomoćnik gradonačelnika Vranja Igor Andonov kaže da su se javili brojni volontera za čišćenje Južne Morave, a da među njima ima i ljudi iz Slovenije.

Izvor: B92

Petak, 08.04.2011.

21:06

Default images

Problem Južne Morave privukao je pažnju javnosti kada je pre dva dana na Internetu objavljen snimak na kome se vidi da je jedan deo toka pretvoren u deponiju.

Andonov, na čelu Kriznog štaba za čišćenje Južne Morave, kaže da su dolazak na čišćenje reke 15. aprila najavili volonteri iz Vranja, Niša, Beograda, dva autobusa iz Slovenije, kao i muzičar Rambo Amadeus.

Na jednom mestu reka je čak pregrađena ostrvim nastalim od plastičnih flaša.

Andonov je kazao da je "na gradskom veću danas usvojen lokalni plan upravljanja otpadom koji podrazumeva da se i okolna sela, pre svega ona koja se nalaze u blizini toka Južne Morave, uključe u sistem odnošenja smeća".

"Očekujem da će u narednih mesec dana ova odluka biti realizovana, i da će početi prikupljanje i odnošenje smeća iz sela koja, iako se nalaze u neposrednoj blizini Vranja, do sada nisu bila obuhvaćena prikupljanjem i odnošenjem smeća, mada nema nikakvih izgovora ni opravdanja za bacanje smeća u reku", kazao je on.

Vranje je prvi grad u Srbiji koji je 2002. godine dobio sanitarnu deponiju "Meteris" koja je 5,5 kilometra udaljena od grada, ali i pored toga Južna Morava je u celom toku kroz Pčinjski okrug zatrpana plastičnim kesama, flašama i drugim otpadom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

6 h

Podeli: