Podignuta optužnica protiv Cece

Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Svetlane Ražnatović zbog sumnje da je protivpravno prisvojila novac od transfera fudbalera "Obilića", potvrđeno za B92.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 28.03.2011.

22:06

Default images

Radi se o iznosu od oko četiri miliona nemačkih maraka i više od tri miliona dolara, potvrdila je za B92 republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac.

Posle 8 godina istrage osim Ražnatovićeve optužnicom su obuhvaćeni i njena sestra Lidija Veličković zbog prodaje 10 fudbalera i nekadašnji rukovodioci Dragiša Binić i Jovan Dimitrijević zbog prodaje jednog igrača.

Objavljivanjem optužnice protiv Svetlane Ražnatović okončaće se osmogodišnja istraga, jedna od najdužih u srpskom pravosuđu. Svetlana Ražnatović se sumnjiči da je od prodaje deset fudbalera Obilića inostranim klubovima ukrala oko 4 miliona nemačkih maraka i 3,5 miliona dolara. Ražnatovićeva se tereti i za posedovanje 11 pištolja i revolvera bez dozvole. Oružje je pronađeno 2003. kada je Ražnatovićeva i privedena u toku akcije Sablja. Sestra Ražnatovićeve Lidija Ocokoljić se tereti da je po nalogu sestre otvorila privatne račune u jednoj beogradskoj banci, kao i u “AD banci” u Skoplju, “Popular banci” na Kipru i “Rajfajzen banci” u Segedinu, sa kojih je podizala novac od prodaje fudbalera.

Istraga protiv zvezde turbo folka devedesetih i Arkanove udovice je nekoliko puta proširivana, što je u javnosti shvaćeno kao odugovlačenje. Govorilo se o priticima sa dve strane, jedne koja je insistrala da se Ražnatovićeva optuži i druge koja je smatrala da se popularna pevačica progoni.

Pored pevačice i njene sestre Lidije Ocokoljić, na optuženičkoj klupi naći će se i bivši funkcioneri tog kluba Dragiša Binić i Jovan Dimitrijević.

Binić i Dimitrijević se terete da su umešani u nezakonitu prodaju fudbalera Milana Obradovića moskovskoj "Lokomotivi" za tri miliona dolara, a da ništa od tih sredstava nije uplaćeno na račun kluba.

Sumnja se da su tako postupali po nalozima vlasnice FK "Obilić" Ražnatovićeve, te da su kao odgovorna lica u klubu zaključili ugovor 2. jula 2001. u Moskvi sa predstavnicima moskovskog kluba o prodaji Obradovića.

Milion dolara je, prema sumnjama Tužilaštva, uplaćeno na račun privatnog preduzeća u Bijeljini, a zatim je novac predat vlasnici kluba na ruke.

Ostatak je išao preko više privatnih računa u Belgiji - u Briselu, Letoniji - u Rigi, Španiji - u Marbelji i Palma de Majorki, Švajcarskoj - u Ženevi i Luganu i u SAD - u Njujorku.

Beogradska štampa je krajem prošle godine prenela da je protiv njih napisana optužnica koja nije podneta sudu (podignuta), a tužilaštvo je sa zahtevom za proširenje istrage protiv Binića i Dimitrijevića izašlo 2. decembra.

Istraga protiv Ražnatovićeve pokrenuta je još u aprilu 2003. godine zbog nedozvoljenog držanja oružja, pošto je bila uhapšena u akciji "Sablja", a u vili u kojoj je živela pronađeno je više komada vatrenog oružja.

Tužilaštvo je potom, zbog sumnji u nelegalno obavljene transfere fudbalera, zahtevalo više proširenja i dopuna istrage, koja je okončana u junu prošle godine.

A pre nedelju dana su rekli...

Dužinu i način vođenja istrage dve strane, advokat Ražnatovićeve Goran Petronijević i portparol republičkog javnog tužilaštva, pre nepunih nedelju dana objašnjavali su različito.

"Očigledno je da se radi o jednoj situaciji nedostatka dokaza, a sa druge strane ogromnog pritiska koji se vrši na organe pravosuđa, tako da oni niti smeju da odustanu, niti imaju dokaza da adekvatno završe taj posao", rekao je Goran Petronijević.

"Postupak traje, jer je putem međunarodne pravne pomoći dobavljena dokumentacija iz više desetina zemalja Rusije, Grčke, Francuske, Turske, rađena su složena ekonomska finansijska veštačenja. Istraga je proširivana, podnet zahtev za sprovođenjem istrage protiv Binića i Dimitrijevića", rekao je Tomo Zorić, portparol Republičkog tužilaštva 23. marta 2011.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

134 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

14 h

Podeli: