Ukradeno šest bista u Kragujevcu

U Kragujevcu ukradeno šest bista, među kojima i bista Vuka Karadžića u dvorištu Narodnog muzeja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.02.2011.

17:25

Default images

U policiji kažu da tragaju za nestalim bistama kao i za lopovima.

Zaposleni u kragujevačkom Narodnom muzeju kažu da su jutros, kada su došli na posao, videli da nema biste Vuka Karadžića.

S druge strane, u kragujevačkoj policiji, koja od 14. februara obezbeđuje ovaj objekat zbog izložbe originalnih ustava Kneževine i Kraljevine Srbije, navode da su tragovi na postamentu stariji od tri dana. Pored Vuka Karadžića, kradljivci su stotinak metara dalje u parku u okviru Miloševog venca iščupali sa postamenta i bronzanu bistu Triše Kaclerovića, jednog od osnivača Srpske socijaldemokratske stranke, inače rad vajara Nikole Koke Jankovića.

Ni biste narodnih heroja Đure Dimitrijevića, Toze Dragovića, Voje Radića i Miodraga Uroševića, koje su bile iza ”Zastavine“ stare upravne zgrade nisu ostali imuni na napade kradljivaca.

Otkupljivači sekundarnih sirovina, koji nisu bili voljni da govore pred kamerama, kažu da kilogram bronze plaćaju do 250 dinara.

Oni navode da, budući da je bronza krta, biste do livnica uglavnom stižu polomljene. Tako je najverovatnije završila i većina bista narodnih heroja iz kragujevačkog Velikog parka, a jedino što na njih podseća su postamenti sa imenima koji su ostali da leže na gomili.

Nekolicina bista narodnih heroja koje su preživele napade vandala i kradljivaca danas su u depou Narodnog muzeja.

Svakako ne treba zaboraviti ni slučaj biste Đure Jakšića, koja je sklonjena iz porte Crkve na Liparu, da bi dve godine kasnije osvanula na gradskoj deponiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: