Dva sindikata nastavljaju štrajk

Dva od ukupno četiri reprezentativna prosvetna sindikata odlučili su se za nastavak štrajka u školama.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 05.02.2011.

23:38

Default images

U školama u Srbiji štrajk se nastavlja. Dva od četiri sindikata nastavljaju sa potpunom obustavom ili skraćenim časovima.

Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost" i Unija sindikata prosvetnih radnika odlučili su da ne potpišu protokol koji je ponudila Vlada Srbije, a koji su druga dva reprezentativna sindikata prihvatila na poslednjim razgovorima sa ministrom prosvete.

Kako će od ponedeljka izgledati nastava u Srbiji još uvek je nejasno. Dva sindikata odlučila su da ne potpišu protokol Vlade, a svoje članove pozivaju da nastave sa štrajkom.

Predsednik sindikata “Nezavisnost” Tomislav Živanović preporučuje prosvetnim radnicima da đacima drže nastavu, ali kao i do sada, sa skraćenim časovima.

“Doneli smo odluku da ne potpišemo protokol. Ako ne potpisujemo protokol onda nastavljamo štrajk iz prostog razloga što Ministarstvo nije ozbiljno shvatilo ove razgovore, a na neki način pokušava da zadrži, a imam osećaj i produbi razliku između ostalih korisnika budžetskih sredstava i obrazovanja”, ocenjuje on.

Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije ostali su pri stavu da štrajk nastave potpunom obustavom rada.

Ova dva sindikata ne odustaju od minimalnih zahteva, a to su - kako podseća potpredsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Milorad Antić - povećanje zarada, isplata jubilarnih nagrada i izmena Zakona o obrazovanju.

“O povećanju plate možemo da razgovaramo. Ne mora da bude koeficijent 21 posto, hoćemo da razgovaramo o koeficijentu, hoćemo dijaliog, komunikaciju sa ministrom, a ne da nam kažu - slušajte šta mi kažemo”, poručuje on.

“Ovo što su potpisala dva sindikata nije validan potpis, da bi bilo validno treba bar i treći da potpiše, kao što znate treći nije potpisao, samim tim protokol ne važi”, kaže Antić.

Unija sindikata prosvetnih radnika najavila je peticiju za smenu ministra prosvete Žarka Obradovića, a u četvrtak u podne u Čačku će biti organizovan protestni skup.

Sindikalci koji nastavljaju štrajk kažu da ih upozorenja o neisplaćivanju zarada za vreme štrajka neće uplašiti.

“Ukoliko bilo koji zaposleni član sindikata bude kažnjen ili ako prema njemu budu preduzete neke mere mi ćemo krenuti u uvođenje radikalnijih mera obustave rada”, poručuje Antić.

Podsetimo, sporazum sa Vladom u petak su potpisali Sindikat radnika u prosveti Srbije i Sindikat obrazovanja Srbije.

Sindikat obrzovanja pozvao je članstvo da prekine štrajk, ali će zvaničnu odluku o tome doneti u utorak, na sednici Republičkog odbora, rekao je predsednik tog sindikata Branislav Pavlović.

"Verovatno će i sutra u nekim školama biti skraćeni časovi na 30 minuta", kazao je Pavlović.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Slobodan Brajković, rekao je da je njegov sindikat doneo zvaničnu odluku da se štrajk u školama potpuno prekine i da časovi traju 45 minuta.

"Izdejstvovali smo najbolje moguće rešenje u ovom trenutku, više se nije moglo", kazao je Brajković.

Prema Sporazumu, zaposlenima u prosveti biće isplaćene zaostale jubilarne nagrade i otpremnine, dok će, pored redovnog povećanja zarada, njihov dodatni rast zavisiti od prihoda u budžetu.

Sporazum previđa, pored povećanja koja su predviđena Zakonom o budžetskom sistemu za 2011. godinu, isplatu jubilarnih nagrada za 2009, 2010. i 2011. i isplate doprinosa.

Ministar prosvete Žarko Obradović pozvao je direktore i nastavnike škola koji su štrajkovali da sutra normalno drže nastavu i da, kako kaže, omoguće deci da pohađaju obrazovne ustanove.

Obradović očekuje da će nastava u školama tokom sutrašnjeg dana biti normalizovana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

168 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: