Nove žrtve sukoba u Tunisu

Demonstracije širom Tunisa i dalje traju. Četiri osobe su poginule u sukobu sa policijom u na jugu zemlje, a još nema informacija o stanju u glavnom gradu.

Izvor: B92

Sreda, 12.01.2011.

22:03

Default images

Danska, Nemačka i Španija su upozorile svoje državljane da ne putuju u Tunis.

Posle više od tri nedelje, sukobi su stigli do glavnog grada gde su eskalirali kada je smenjen ministar unutrašnjih poslova. Predsednik Tunisa je zatim naredio oslobađanje većine uhapšenih, kojima krivica nije dokazana. Demonstranti su kamenjem gađali policiju, koja ih je rasterala suzavcem.

U glavnom gradu je večeras uveden policijski čas, a prvi put je bilo vojske na ulicama, dok su prodavnice u centru grada bile zatvorene. Protesti u Tunisu izbili su zbog velike nezaposlenosti, rasta cena prehrambenih proizvoda.

Mnogo faktora je uzrokovalo ovaj protest. Prvi, i najvažniji je velika neusaglašenost između prosvetnog sistema i potreba tržišta rada”, kaže ekonomista Nada Belhaj.

Nemiri su počeli sredinom decembra 2010. u unutrašnjosti Tunisa kada se jedan mladić demonstrativno ubio na ulici, pošto mu je policija oduzela voće i povrće koje je prodavao bez dozvole.

Neredi su se proširili po Tunisu i putem društvenih mreža kao što je Fejsbuk. Demonstranti su palili zgrade i bacali kamenje na policiju koja je pucala na njih, a prema zvaničnim podacima poginule su 23 osobe. Svedoci navode da je poginulo skoro 50 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: