Obveznici postali "pasivna rezerva"

Iako je Vojska Srbije od 1. januara profesionalna, obaveze građana u rezervnom sastavu Vojske još uvek nisu prestale.

Izvor: B92

Utorak, 04.01.2011.

18:38

Default images

Srbija je u novu godinu ušla sa profesionalnom vojskom, pa su mnogi koji su po starom sistemu služili otadžbini pomislili da više nemaju nikakve obaveze prema vojsci.

Ipak, u Ministarstvu odbrane objašnjavaju da status vojnog obveznika nije ukinut, a da će profesionalna vojska tek biti ojačana formiranjem takozvane aktivne rezerve od dobrovoljaca.

Za milion i 700 hiljada građana Srbije koji su dug otadžbini odužili sa ili bez oružja, profesionalizacija vojske ne znači trajni raskid veze sa uniformom.

Svi oni ostaju deo rezervnog sastava, najvećim delom bez ikakvih obaveza u mirnodopskom periodu.

“Oni su u pasivnoj rezervi. Od njih 1.700.000 samo nekoliko procenata, 10-ak posto je raspoređeno u ratne jedinice, ostali su neraspoređeni”, kaže Dragosav Lacković iz Ministarstva odbrane.

“Svi oni pa i oni koji su sada raspoređeni u ratne jedinice u svojstvu pasivne mogu da konkurišu kada bude javno izdat oglas odnosno konkurs za aktivnu rezervu”, navodi on.

Nova organizacija vojske podrazumeva tri segmenta - profesionalni, akitvnu rezervu i pasivnu rezervu.

Aktivna rezerva tek će biti popunjena dobro osposobljenim i motivisanim članovima koji će sa vojskom potpisati ugovor.

Vojska će im za to plaćati i preuzeti obaveze nadoknade troškova firmi iz koje će aktivni rezervisti odsustvovati.

“Obuka aktivne rezerve će godišnje trajati do 45 dana i odvijaće se u centrima za obuku, ili u jedinicama”, objašnjava Lacković.

“Imaće pravo na mesečne naknade u iznosu koje odredi ministar odbrane za vreme koje nije angažovan u jedinici. To je, možemo tako reći, novčani paušal za to što je on sklopio ugovor”, rekao je on.

Vojni analitičari kažu da je koncept aktivne rezerve standardna evroatlantska metoda popune profesionalne vojske.

“U principu su nam potrebni aktivni rezervisti za popunu jedinica kopnene vojske – u pešadiji i ostalim delovima u kojima nam i trenutno nedostaje. A čini mi se da tehnološke jedinice, one koje su stručnije, one su i sada popunjene kadrom i čini mi se da će težište popune aktivnom rezervom biti na borbenim jedinicama”, naveo je vojni analitičar Bojan Dimitrijević.

U Ministarstvu odbrane kažu da članovi aktivne rezerve neće automatski biti slati u mirovne misije, već da će se za to sklapati poseban ugovor.

Očekuju da proces formiranja aktivne rezerve počne čim prođe procedura u vladi koja je već započela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: