Srećna skuplja 2011.

Već prvih dana 2011. građane očekuju poskupljenja mleka, brašna, kafe, začina, slatkiša, vode, sokova, vina, sredstava za ličnu i kućnu higijenu, piše "Blic".

Izvor: B92

Nedelja, 02.01.2011.

20:01

Default images

Na već istanjeni kućni budžet nalet novih cena, koje su proizvođači već pripremili, nije nikako utešan početak nove godine.

Jasno je da će građani Srbije, i pored najavljenog odmrzavanja plata i penzija, u 2011. biti prinuđeni na dodatno stezanje kaiša, piše list.

Blic podseća da će po osnovu zakona o akcizama, cigarete narednih dana poskupeti za oko 20 dinara po pakli, da će cene južnog voća po osnovu Zakona o PDV-u biti uvećane za 10 odsto, da su od 1. januara cene gradskog prevoza u Beogradu uvećane za 20 odsto, kao i da je najavljeno poskupljenje struje za 13,7 odsto.

Na osnovu cenovnika koji su trgovcima upućeni tokom decembra, cene pojedinih proizvoda u maloprodaji korigovane su već prvog dana januara. "Donkafe" je poskupela za šest odsto, slatkiši kompanije "Nestle" za pet, kompanije "Marbo" svoje proizvode podigla je za 14 odsto, "Centroproizvod" za 20, a "Podravke" za šest odsto. Nove cene dobili su i sokovi "nektar", "multivita" i "Krašovi" proizvodi.

U utorak će "Henkelov" prašak za veš "persil" poskupeti za osam odsto, a nove cene dobiće i "reksona", "dav", "cif" i "domestos".

Očekuje se i novo poskupljenje mleka i mlečnih proizvoda čije će cene biti uvećane za dva do tri odsto. "Imlekovi" i cenovnici "Subotičke mlekare" počinju da se primenjuju 10. januara, dok će proizvodi “Šabačke mlekare” zvanično poskupeti pet dana kasnije.

Slobodan Petrović, generalni direktor "Imleka", kaže za "Blic" da je odluka o povećanju cena u maloprodaji doneta na osnovu odluke o povećanju otkupne cene sirovog mleka za prvi kvartal ove godine.

Zbog velikog rasta cena pšenice, tokom ovog meseca može se očekivati i poskupljenje brašna i to za 10 do 12 odsto, što znači da za toliko treba očekivati i rast cena testenina. Kompanija "Žitko" cene svoga brašna i pojedinih vrsta testenina već je korigovala za 15 odsto. Nove cene brašna mogle bi da povuku nova poskupljenja konditora, ali i hleba, koji bi kako kažu upućeni realno trebao da poskupi na 55 dinara po vekni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: