Vojvodina: 150 kuća za Rome u 2011.

Vojvođanski sekretar za rad Miroslav Vasin izjavio da će u Vojvodini tokom 2011. godine biti sagrađeno 150 kuća za romske porodice.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.12.2010.

19:58

Default images

Vasin je rekao da će Vlada Vojvodine naredne godine nastaviti da pomaže školovanje romske dece, a najbolji đaci i studenti imaće pravo na stipendije i smeštaj u studentskim domovima.

"Tokom 2010. upisano je 94 učenika romske nacionalnosti u srednje škole, a 44 učenika u visoke škole i na fakultet, za koje je Vlada Vojvodine omogućila status budžetskih studenata", rekao je on.

On je rekao da je za određeni broj studenata obezbeđeni su smeštaj i stipendije.

Vasin je naveo da, radi povećanja broja romske dece u obrazovno-školskim ustanovama, Kancelarija za inkluziju Roma svake godine obezbeđuje stipendije i jednokratnu finansijsku pomoć za najuspešnije i socijalno ugrožene.

"Kada je reč o zapošljavanju, vrlo važnu ulogu u sprovođnju planova ima Koordinator za romska pitanja. Ove godine otvorena su mesta za koordinatore u Staroj Pazovi i Pančevu, čime su ukupno pokrivene 22 vojvođanske opštine", rekao je Vasin.

Dodao je da je zadatak koordinatora da čine sponu između lokalnih vlasti i pripadnika romske nacionalnosti u određenoj opštini.

Vojvođanski sekretar za rad je kazao da se, zahvaljujući politici Vlade Vojvodine, na Univerzitetu u Novom Sadu trenutno školuje oko 250 romskih studenata i da je otvoreno oko 40 preduzeća čiji su osnivači Romi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: