Predstavljena strategija "2020"

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković i potpredsednik Božidar Đelić predstavili strategiju "Srbija 2020" - koncept razvoja Srbije do 2020. godine.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 24.12.2010.

11:42

Default images

Decenijski koncept razvoja Srbije predviđa povećanje broja zaposlenih, smanjenje siromaštva, izgradnju puteva, reformu institucija i unapređenje obrazovanja.

Dokument, o kome će se iduće godine izjašnjavati parlament, zvanično će biti predstavljen i Evropskoj uniji.

Planom razvoja zemlje predviđeno je da 65 odsto populacije starosti od 20 do 64 godine bude zaposleno 2020. godine. Sada je stopa zaposlenosti 49 odsto.

Premijer Mirko Cvetković smatra da su porast zaposlenosti, bruto domaćeg proizvoda, rast izvoza i investicija ostvarivi ciljevi.

"Naši obračuni pokazuju da bismo 2020. godine mogli da postignemo bruto domaći proizvod od oko 8 000 evra po stanovniku i mogli bismo da imamo preko 400 000 ljudi zaposleno više nego danas", rekao je premijer na Okruglom stolu o konceptu razvoja Srbije do 2020. godine.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić kaže da koncept razvoja zemlje nije spisak lepih želja, jer je posle stručnog rada procenjeno da je zacrtani cilj prava mera za Srbiju.
(Tanjug)
"Cilj je jednostavan - bolji život, bolje plate, penzije, čistiji vazduh, pristojan život za sve", naveo je Đelić.

"Da bismo došli do toga, imamo dva preduslova. Prvi je izgradnja infrastrukture, drugi je izgradnja institucija", kazao je on.

"Imamo pet ciljeva: model razvoja zasnovan na izvozu a ne na potrošnji, povećanje zaposlenosti, mnogo jača socijalna inkluzija, smanjenje siromaštva, jačanje naših ljudskih kapaciteta i investiranje u znanje“, objašnjava Đelić.

Cilj nacrta koncepta razvoja je i smanjenje broja siromašnih do 2020. godine za oko 250 000 ljudi. Predviđeno je i da se u narednih 10 godina šest odsto BDP izdvaja za obrazovanje.

Premijer Cvetković je kazao da su delovi koncepta razvoja Srbije do 2020. godine već ugrađeni u budžet za iduću godinu. "S jedne strane imate da javna potrošnja u odnosu na BDP pada sa blizu pet posto na 4,1 tako da globalno posmatrano mi idemo u implementaciju ovog programa“, rekao je Cvetković.

Ekonomista Stojan Stamenković veruje da ovaj cilj nije neostvariv, ako bude spremnosti za to. Najveći problem je Vlada, koju čini mnogo stranaka, čije interese treba namiriti.

"Mi bismo morali da već ove godine počnemo sa vrlo ozbiljnim rastom investicija, a to znači pad državne potrošnje, da potrošnja domaćinstava može da raste do pola procenta i ne više i pitanje je da li će ova Vlada to izdržati“, kaže on.

Predsednik Srbije Boris Tadić će nakon oporavka od operacije pokrenuti javnu raspravu o strategiji razvoja. Cilj je da Vlada Srbije konačni koncept strategije usvoji krajem prvog tromesečja naredne godine, kako bi ga predala Skupštini na razmatranje.

Pohvale i kritike

Neki od učesnika skupa, koji je bio posvećen Nacrtu strategije razvoja Srbije do 2020. godine, pohvalili su taj dokumenta, ali je bilo i onih koji su imali određene zamerke i sugestije.

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin je pohvalio dokument, napominjući da je on Srbiji bio potrebniji na početku protekle decenije.
Uèesnici Okruglog stola o konceptu razvoja Srbije do 2020. (Tanjug)
Kada je u pitanju plan razvoja poljoprivredne proizvodnje, Bugarin je rekao da bi za tu oblast privrede trebalo izdvajati veće podsticaje zbog tehnološke zaostalosti, ukazujući da bi agrar mogao svojim izvozom znatno da pomogne u spoljnotrgovinskom deficitu.

On je rekao da se nada da predloženi nacrt strategije neće ostati "mrtvo slovo na papiru".

Ekonomista Miladin Kovačević smatra da je koncept u celini dobar, ali bi bio potpuniji ako bi sadržao detaljno razrađene reforme javnog sektora, što podrazumeva korporatizaciju i privatizaciju javnog sektora, reformu penziono-invalidskog sistema, fiskalnu i druge neophodne reforme.

Predsednik "Komtrejd grupe" Veselin Jevrosimović je upozorio da je tržište informatičkih tehnologija u Srbiji u padu, dok će u EU za pet godina deca pohađati "onlajn" nastavu preko računara.

Jevrosimović je apelovao na Vladu Srbije da preispita odluku da od 1. jaunara 2011. porez na dodatu vrednost na računare bude povećan sa osam na 18 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

108 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: