KG: Zgrada umesto dečje bolnice

Odlukom Skupštine grada Kragujevca, na mestu predviđenom za dečju bolnicu biće izgrađen stambeno-poslovni objekat.

Izvor: B92

Subota, 11.12.2010.

11:21

Default images

Skupština grada Kragujevca usvojila je plan detaljne regulacije užeg gradskog jezgra.

Taj plan predviđa da se na mestu zadužbine porodice Radonjić, namenjenom dečjoj bolnici, izgradi stambeno-poslovni objekat.

Na toj lokaciji početkom prošlog veka živela je porodica Radonjić. Draga Radonjić, supruga pukovnika Mihajla, testamentom je 1911. godine izrazila želju da se, ukoliko kćerka Jelica ne bude imala dece, na toj zemlji izgradi dečja bolnica ili obrazuje fond za njeno osnivanje ili pomaganje.
Direktor Kliničkog centra u Kragujevcu Slobodan Obradović kaže da je zatečen odlukom gradske vlasti da na mestu na kome je bila dogovorena izgradnja školskog i dečjeg dispanzera dozvoli izgradnju četvorospratnice.

Predstavnici lokalne samouprave ovakvu odluku su opravdali tvrdnjom da ova lokacija nije primerena za izgradnju dispanzera, kao i da će novcem koji grad bude zaradio prodajom placa biti izgrađeni i dispanzeri i zgrada Hitne pomoći, ali na nekom drugom mestu.

Diskusija u Skupštini grada bila je veoma burna, budući da demokrate nisu podržale plan detaljne regulacije kojim se menja namena placa.

Autorka knjige “Pitoma loza” Gordana Jocić, koja je izučavala kragujevačke zadužbine, kaže da je njen lični utisak da se gradske vlasti prema njima nisu domaćinski odnosile, dok su istovremeno određene lokacije koristile za svoje potrebe.

Ovo nije prvi pokušaj gradskih vlasti da promene namenu ovog zemljišta. Na osnovu odluke Skupšitne grada, Fond za uređivanje građevinskog zemljišta pokušao je da proda ovu parcelu i u decembru 1996. godine.

Ministarstvo kulture tada je opštinskom pravobranilaštvu naložilo da “preduzme odgovarajuće mere”, budući da su zgrade “Fonda Mihajla Radonjića i žene mu Drage” pravilnikom iz 1993. godine uvrštene među stanove koje je nemoguće otkupiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: