Najavljeno hapšenje Sanadera

Državni tužilac Hrvatske Mladen Bajić pre par meseci najavio američkim diplomatama u Zagrebu da se sprema hapšenje Ive Sanadera, otkriva Vikiliks.

Izvor: B92

Petak, 10.12.2010.

09:46

Default images

Kako prenosi Index.hr, Bajić je u tom razgovoru posebno naglašavao Sanaderovu ulogu u malverzacijama oko Hipo Alpe Adrija banke.

Prema objavljenim depešama na Vikiliksu, američke diplomate su zabeležile i da postoje indicije da je bivši premijer i šef HDZ-a umešan u aferu "Podravka", koju nazivaju "hrvatskim Enronom".

"Sanader je predmet nekoliko antikorupcijskih istraga", prenosi američki diplomata reči Mladena Bajića objavljene na portalu Vikiliks, a koje su preneli "Gardijan" i hrvatski portal Index.hr. Bajić je Amerikancima rekao da postoji mogućnost da je Sanader umešan u nekoliko slučajeva, ali da je tužilaštvo uspelo da prikupi dovoljno dokaza jedino za slučaj ilegalnog posredništva između njegovih prijatelja i Hipo Alpe Adrija banke.

„Iz slučaja oko Hipo banke proizlazi da je Sanader sredio svom prijatelju Miroslavu Kutli kredit od četiri miliona tadašnjih nemačkih maraka i dobio 800.000 maraka provizije za svoje usluge", ispričao je Bajić.

Britanski dnevni list „Gardijan“, koji je prvi preneo Vikiliksove depeše koje se tiču Sanadera i Hrvatske, Kutla opisuje kao tajkuna i medijskog mogula koji je dvaput bio zatvaran, a za Hipo banku navode kako se počela raspadati pre dve godine, uporedo s početkom finansijske krize, te ističu kako je to izazvalo haos u Austriji i Bavarskoj i rezultiralo nekolicinom istraga o korupcijskim aferama.

Državni tužilac je, prema dokumentima objavljenim na Vikiliksu, američkim diplomatama rekao i da su sve velike državne firme u Hrvatskoj sada pod istragom.

Bajić je tom prilikom posebno naglasio da postoje sumnje na korupciju u HEP-u, HAC-u, HŽ-u, Hrvatskim vodama i Hrvatskim šumama.

„Gardijan“, međutim, ističe da je najveći korupcijski slučaj bila „Podravka“, i podseća na ulogu koju je u toj aferi odigrao bivši potpredsednik Vlade Damir Polančec.

U dokumentima objavljenim na Vikiliksu stoji da su američke diplomate zabeležile i razgovor sa Nadanom Vidoševićem, koji im je rekao da Sanader pokušava zaustaviti istrage o korupcijskim aferama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

6 h

Podeli: