Veljović: Nasilje nije slučajnost

Direktor policije Milorad Veljović izjavio je da nasilje na ulicama Beograda zbog "Parade ponosa" nije slučajnost već da je sve promišljeno i organizovano.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.10.2010.

19:41

Default images

Veljović je najavio za večeras i naredni dan dalja privođenja identifikovanih nasilnika.

On je, gostujući u vestima B92 u 18 i 30, precizirao da je policija u toku jučerašnjeg dana i noći privela 249 lica koja su učestvovala u nasilju, od kojih su 54 maloletnici, a da je zadržana ukupno 131 punoletna osoba.

On je kazao da više od 60 odsto od privedenih i zadržanih žive van Beograda i da je to činjenica koja ukazuje "da ovo nije slučajnost već da je ipak na neki način bilo promišljeno i organizovano".

Direktor policije je kazao da su u štabu pored policije bili i predstavnici tužilaštava i pravosudnih organa i zajednički donosili odluke u skladu sa zakonom i naveo da su svi koji su zadržani izvršili određena krivična dela. On je ukazao da je pre održavanje "Parade ponosa" na osnovu određenih saznanja u dogovoru sa Bezbednosno-informativnom agencijom lišen slobode jedan od vođa "Obraza" Mladen Obradović kod koga je nađena određena dokumentacija koja će, kako je rekao, na neki način usmeravati dalju istragu i dalji rad.

Veljović je najavio da će policija nastaviti sa privođenjem svih onih koji se u bilo kojoj meri i na bilo koji način dovode u vezu sa narušavanjem javnog poretka i uništavanjem imovine u Beogradu 10. oktobra.

Odgovarajući na pitanje da li je bilo oružja Veljović je kazao da je verovatno da ga je bilo, ali i podvukao da policija detaljno proverava sve informacije do kojih je došla kako bi javnosti dala potpunu sliku svega što se dešavalo.

Veljović je kazao da je policija juče "iznela" izuzetno težak zadatak i da država mora shvatiti ulogu policije u sistemu jer je ona, zajedno sa vojskom, jedan od bitnih faktora i stubova države i naveo da je juče prilikom nereda povređeno 147 policajaca od kojih pet sa težim telesnim povredama.

Prema njegovim rečima policija je pokazala profesionalnost i odgovornost i dala puni doprinos tome da država može imati poverenje u nju i da je spremna da odgovori svakom zadatku.

Direktor policije je kazao da ga je iznenadio izliv agresivnosti mlađih ljudi i apelovao u svoje i ime policijskih starešina na građane, roditelje da svoju decu ne usmeravaju na ono što nije dobro ni za tu decu niti za državu.

Veljović je kazao da će policija sa svog aspekta učiniti sve da se vidi šta je razlog izlaska te dece na ulice, ali da to nije pitanje samo policije već da je to šire pitanje kojim se mora pozabaviti i država i mnoge njene institucije.

U Beogradu je u nedelju održana prva Parada ponosa uz učešće više od hiljadu osoba, a protivnici te manifestacije izazvali su nerede i incidente u kojima su na meti huligana mahom bili pripadnici policije. 5. Oktobar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: