Beograd spreman za Hilari Klinton

Još nije poznato kako će poseta Hilari Klinton uticati na život u Beogradu. Policija poručuje da će se truditi da što manje onemogući kretanje građana.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.10.2010.

14:59

Default images

U policiji navode i da će, tokom posete američke državne sekretarke, u potpunosti garantovati bezbednost i punu stabilnost u glavnom gradu.

Dan nakon nereda na ulicama Beograda koje su izazvali huligani negodujući zbog održavanja Parade ponosa, postavlja se pitanje kako će sa bezbednosnog aspekta proteći poseta državne sekretarke SAD Hilari Klinton.

Međutim, iako Klintonova stiže sutra po podne u Beograd u okviru turneje po Balkanu, iz gradskih saobraćajnih službi i iz Ministarstva unutrašnjih poslova još nemaju informacije za građane koje zanima koje će ulice biti zatvorene i na koji način će sutra i prekosutra moći da se kreću po prestonici Srbije.

Tokom boravka američke državne sekretarke Hilari Klinton u Beogradu biće preduzete sve mere obezbeđenja prvog stepena, ali policija će se truditi da što manje onemogući kretanje građana, najavio je direktor policije Milorad Veljović. Na pitanje da li jučerašnji neredi mogu na bilo koji način da utiču na organizaciju posete i obezbeđenje, on je istakao da je policija izuzetno dobro odradila svoj posao tokom obezbeđivanja Povorke ponosa, a i da će to učiniti i sutra, kada u Beograd stiže Hilari Klinton.

”S obzirom da se radi o obezbeđenju prvog stepena, biće preduzete sve one mere koje se podrazumevaju. Tako da, lično mislim da će policija u potpunosti garantovati bezbednost i punu stabilnost Beogradu”, poručuje Veljović.

“Mi smo neposredno stalno u komunikaciji sa kolegama iz američke administracije i mislim da to ide svojim tokom. Ali, ta poseta je ipak veoma značajna za Srbiju, tako da ovog trenutka ne bih saopštavao pojedinosti. Policija će se truditi da što manje onemogući građane da se kreću“, navodi on.

Uprkos najavama iz policije, neminovno je da će jedan deo Beograda bar na nekoliko sati biti blokiran, ali za sada iz nadležnih službi ne mogu da kažu koje će konkretno ulice biti zatvorene i u kom periodu.

U Bezbednosno-informativnoj agenciji rečeno je da će o bezbednosti Klintonove brinuti za tu priliku posebno formiran štab koji je već formiran pri MUP-u i okupiće predstavnike svih nadležnih službi, a ta agencija će imati oficira za vezu koji će štabu dostavljati sve relevantne bezbednosne informacije.

Trasa kretanja neće biti saopštena

Trasa kretanja kolone automobila sa Klintonovom od sletanja na aerodrom "Nikola Tesla" neće biti zvanično saopštena i ono je tajna dostupna samo nekolicini pripadnika najužeg bezbednosnog štaba.

Ulice kojima će se kretati kolona u kojoj će biti Klintonova biće blokirane za saobraćaj, a zdanja u kojima će ona boraviti biće pod najstrožim režimom obezbeđenja, bez mogućnosti da im se pristupi nekoliko dana pre dolaska.
Beograd tokom posete Džozefa Bajdena (FoNet, arhiva)
Milorad Timotić iz Centra za civilno-vojne odnose smatra da će prekidi saobraćaja minimalno trajati.

”Sada se to dosta efikasno radi, i ti prekidi saobraćaja ne traju dugo, tako da ja ne verujem da će doći do neke totalne blokade”, kaže on.

“Doći će sigurno do jačeg prisustva policije na ulicama, ali ja mislim da ti prekidi saobraćaja neće biti dugi, nekih 15, 20, 30 minuta dok se prođe kroz grad, a posle toga će verovatno moći normalno da se odvija“, očekuje Timotić.

Iste mere koje su planirane za posetu Klintonove bile su primenjene i tokom posete američkog potpredsednika Džozefa Bajdena u maju prošle godine.

Tada su pojedine ulice bile zatvorene za saobraćaj, čak i za pešake, sa nekih ulica su bili uklonjeni parkirani automobili, patrolirali su helikopteri, a pripadnici bezbednosnih službi s dugim cevima bili su raspoređeni i na pojedinim krovovima.

Tada je, prema nezvaničnim podacima, bilo angažovano više od 3.000 pripadnika MUP-a i drugih bezbednosnih službi, kao i 200 agenata FBI-ja.

Sonja Liht: Poseta će proteći u potpunom redu i miru

Predsednica Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva spoljnih poslova Srbije Sonja Liht smatra da je Srbija spremna za ovakav bezbednosni izazov pred kojim će se naći zbog dolaska američke državne sekretarke.

”Ubeđena sam da će bezbednosne snage učiniti sve kako bi taj dolazak protekao u potpunom miru i redu”, očekuje ona.

“A pitanje da li ovo što se događalo juče, ovo razbijanje i sukobi sa policijom na ulicama Beograda, uticati na policiju da se još više organizuje – sigurna sam da hoće iako je potpuno drugačija situacija u pitanju i ubeđena sam da će svaki ovakav test kroz koji policija prođe u stvari učiniti je samo još bolje organizovanom i spremnijom za sledeće izazove“, ocenjuje Lihtova.

Američka državna sekretarka stiže večeras u Sarajevo, sutra će posetiti Beograd a u sredu Prištinu, odakle odlazi u Brisel, gde će razgovarati sa evropskim zvaničnicima.

Hilari Klinton dolazi u Beograd odgovarajući na poziv svog kolege Vuka Jeremića, koji joj je taj poziv uputio u decembru prošle godine.

Prethodni šef američke diplomatije koji je posetio Beograd bio je Kolin Pauel, 2. aprila 2003. godine, koji je tada došao da bi pružio podršku demokratskoj Srbiji posle ubistva premijera Zorana Đinđića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: