Tužilaštvo prati Zukorlića

Kako za "Blic“ kaže Tomo Zorić, portparol tužilaštva, situacija u Novom Pazaru se prati i ukoliko se proceni da ima elemenata, biće pokrenuti krivični postupci.

Izvor: B92

Sreda, 08.09.2010.

00:22

Default images

Protest pristalica muftije Muamera Zukorlića u Novom Pazaru osim nasilja, poziranja sa pištoljima i šaržerima, pratile su i grube, javno izrečene uvrede.

Nevladin sektor u Novom Pazaru odgovara na muftijin poziv da u Sandžak dođu posmatrači EU i kažu: „Biće to prilika da se osim Zukorlićeve čuje druga strana priče o tome ko u Sandžaku pali vatru“.

Republičko javno tužilaštvo upozorava da je „tanka linija između slobode govora i krivičnog dela izazivanja nacionalne, rasne, verske mržnje i netrpeljivosti“.

"Situaciju pomno pratimo i analiziramo. Pozivamo sve na toleranciju i da se izjave daju u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije“, poručuje Tomo Zorić.

Na skupu u Novom Pazaru u subotu muftijin zamenik Sead Šaćirović, najbliži suradnik muftije Zukorlića, uputio je uvrede policiji da su četnici i da su došli u Novi Pazar da kolju.

Nakon protesta u Novom Pazaru uhapšeno je nekoliko lica čiji identitet policija još nije javno saopštila.

Danas se, međutim, putem medija muftija obratio javnosti. Na prvi pogled stiče se utisak da je ton pomirljiviji, međutim, muftija je samo ispostavio nove zahteve.

Zukorlić, za koga dobro upućeni u situaciju u Sandžaku kažu da koristi socijalno nezadovoljstvo izazivajući nemire kojima je jedini cilj da sebe nametne kao jedinog predstavnika Bošnjaka sa kojim bi vlast razgovarala, i juče je istakao da i dalje očekuje "poziv legitimnim predstavnicima Bošnjaka Sandžaka na razgovor s predstavnicima vlasti“.

Zukorlić danas nije isključio mogućnost dogovora o učešću sve tri liste u Bošnjačkom nacionalnom veću.

“To podrazumeva prestanak diskriminatorskog odnosa vlasti prema Bošnjacima i muslimanima i ukidanje paralelne islamske zajednice”, kaže Zukorlić.

On je ponudio i razgovor sa „mešovitom vladinom delegacijom sa kompetentnim predstavnicima“.

Zukorlić kaže da bi sam način razgovora mogla da predloži Vlada, a članovi vladine delegacije „mogu da budu i ministri Sulejman Ugljanin i Rasim Ljajić, jer su oni legalni predstavnici vlasti“.

On je kao primere diskriminacije Bošnjaka naveo: izbacivanje predstavnika Islamske zajednice u Srbiji iz vladine Komisije za versku nastavu, otimanje vakufske imovine, i opstruisanje konstituisanja Bošnjačkog nacionalnog veća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: