Reakcije na odluku o rezoluciji

Većina državnih i stranačkih funcionera pozdravljaju odluku Vlade da UN predloži rezoluciju o Kosovu usaglašenu sa EU.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 08.09.2010.

17:22

Default images

Usaglašavanjem rezolucije s EU stekli su se uslovi da taj dokument u GS UN bude usvojen konsenzusom, bez glasanja, kaže šef Misije Srbije pri UN Feodor Starčević.

"Tekst zajedničke rezolucije je već u Generalnom sekretarijatu UN i čeka se da na njega potpis stave predstavnici svih 27 članica EU, što će biti završeno do kraja dana", naveo je Starčević.

Fedor Starčević je objasnio da je redefinisan tekst već bio pripremljen za podnošenje Generalnoj skupštini UN kao revizija prvobitno podnete rezolucije, ali je u Briselu odlučeno da ga sponzoriše Evropska unija.

"Podnosilac nacrta rezolucije je Srbija, uz kosponzorstvo EU. Sada postoje uslovi da se rezolucija usvoji konsenzusom, bez glasanja, rekao je Starčević.

On je podsetio da je u slučaju prvobitn og teksta bilo izglednije glasanje, zbog suprotstavljenih mišljenja članica UN.

Starčević je rekao da, iako u rezoluciji više ne stoji da će se o istom pitanju raspravljati na 66. zasedanju GS, to ne znači da UN prestaju da se bave pitanjem Kosova.

"To pitanje je i dalje tema Saveta bezbednosti UN, čiji odnos prema Kosovu u skladu sa rezolucijom 1244 ostaje statusno neutralan. Obraćanje Generalnoj skupštini je naš pokušaj da se, pošto je Savet bezbednosti blokiran, stvar reši dijalogom na koji bi pozvala Generalna skupština", zaključio je Starčević.

"Zajednički nastup sa EU"

Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da je izuzetno dobro što će Srbija imati zajednički nastup sa Evropskom unijom na Generalnoj skupštini UN.

Ona je rekla da je ta odluka u skladu sa tendencijom države da rešava pitanja u zemlji, ali i da obezbedi podršku EU.
Slavica Ðukiæ Dejanoviæ (Tanjug)
"Mi konačno moramo praviti poteze i korake koji idu ka tom cilju", ocenila je Slavica Đukić-Dejanović i navela da je i polazni tekst rezolucije o Kosovu i Metohiji napravljen sa tendencijom da se poboljša i da na zasedanju GS UN bude podržan.

Prema njenim rečima, Vlada Srbije, resorno ministarstvo i svi akteri koji su u tome učestvovali dobili su zadatak da na tom pitanju rade.

"Vest da ćemo zajedno sa EU izaći sa rezolucijom na Generalnoj skupštini UN me vrlo raduje i zbog toga što će zajednički nastup članica EU i Srbije u SB UN dovesti do neuporedivo konstruktivnije debate po dijalog koji je neophodan da bi se sporna pitanja rešavala", napomenula je Slavica Đukić-Dejanović.

Srbija će Generalnoj skupštini UN podneti predlog rezolucije o Kosovu koji je usaglašen sa Evropskom unijom, odlučila je danas Vlada Srbije.

I državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Zvonimir Stević izjavio je da je usaglašavanjem rezolucije sa EU napravljen pozitivan korak bez obzira na sve pritiske i da će aktivnom politikom naše diplomatije biti zaštićeni državni intersi Srbije i budućnost srpske zajednice na Kosovu.

Stević je rekao da se nada da će redefinisani predlog srpske rezolucije usaglašen sa Evropskom unijom štititi državni interes Srbije i budućnost srpske zajednce na Kosovu.

On smatra da su pravo i pravda kada je u pitanju Kosovo na našoj strani i da se nada da neće u budućnosti biti upotrebljavani pravo jačeg i sile u rešavanju ovog pitanja.

Delevićeva: Konstruktivan i partnerski odnos

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije Milica Delević izjavila je da su se kompromisom oko rezolucije o Kosovu Srbija i EU našle u konstruktivnom i partnerskom odnosu.

"Srbija je bila katalizator postizanja saglasnosti 27 članica EU, a klima kada se članice EU ne dele u bilo čemu što se tiče Srbije je klima koja predstavlja mnogo bolje okruženje za napredovanje ka ovoj organizaciji", rekla je Delevićeva.

Prema njenim rečima, sada sve što Srbija radi u procesu evropskih integracija može bolje da se kapitalizuje, ali ne treba odmah očekivati nekakve čudesne iskorake u evropskim integracijama jer Srbija nije sa Briselom radila na rezoluciji da bi trgovala sa EU.

Dačić: Kompromis i odbrana nacionalnih interesa

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da se Srbija opredelila za kompromis sa EU i da nastavlja sa odbranom svojih nacionalnih i državnih interesa.

On je naveo da su pronađene formulacije koje ne potvrđuju nezavisnost Kosova, a otvara se mogućnost za dijalog.

"Najvažniji strateški cilj Srbije, posle nepovoljnog mišljenja Međunarodnog suda pravde, je bio da se u UN ne donese Rezolucija kojom bi Kosovo bilo definisano kao nezavisna država", rekao je Dačić.

On je napomenuo da Srbija nastavlja da se bori u Savetu bezbednosti i na drugim relevantnim mestima kako bi se našao realan put za dalje.

Dačić je kazao da će Srbija nastaviti saradnju sa drugim zemljama, prijateljima, ali i sa onim državama koje imaju drugačije stavove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

7 h

Podeli: