Subota, 04.09.2010.

19:24

I Dunav skriva arheološko blago

Ustanova kulture Parobrod i organizacija "Akva et arheologia" pokušavaju da pronađu parobrod za koji se zna da je potopljen 1929. kod Zemuna.

Izvor: B92

Default images

Olupine brodova, ostaci mamuta i bizona, ukrasni predmeti i posuđe samo su neki od važnih arheoloških nalaza koji se mogu pronaći u rekama.

Iako postoji fotografija na kojoj se jasno vidi momenat potonuća broda, gde se u pozadini nazire Gardoš, istraživači nisu uspeli da ga pronađu.

Parobrod Zemun je samo jedna od mnogobrojnih olupina koje leže neotkrivene u vodama naših reka. Podvodna kulturna baština u Srbiji još uvek nije zaštićena i zato je ovo jedan od pokušaja da se pokaže koliko je bitno da podvodni antikviteti budu u muzejima, a ne kako sada stvari stoje, u privatnom vlasništvu pojedinaca.

"Ono što je potrebno je angažovanje države u znatno većoj meri i čini mi se da država ima razloga da ratifikuje Uneskovu konvenciju o zaštiti podvodne baštine", kaže Gordana Karović iz "Akva et arhaeologia".

"Diskaveri i Džejms Kamerun su izgradili svoj renome na istraživanju sudbine Titanika i Bizmark krstarice, naša rečna istorija nije ništa manje siromašna i treba da i nju pratimo kroz filmove i knjige", kaže Zlatko Crnogorac iz Ustanova kulture "Parobrod".

Cilj organizacije "Akva et arheologia" je da pokaže srpskoj javnosti kako bi izgledala šetnja po koritu Dunava i Save kada bi njihove vode presušile. Oni podsećaju da ne smemo da zaboravimo na podvodno nasleđe koje predstavlja značajan segment naše istorije.

Potraga za parobrodom se nastavlja, a svi pronalasci biće objavljeni na mapi podvodnog arheološkog blaga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

22 h

Podeli: