SPO za otvaranje tajnih dosijea

SPO će obnoviti zahtev za donošenje Zakona o otvaranju tajnih dosijea izjavio je direktor SPO Aleksandar Jugović.

Izvor: B92

Nedelja, 29.08.2010.

20:52

Default images

On kaže da će predati svoj predlog zakona Ministarstvu pravde i Skupštini Srbije.

"SPO će tražiti da se u redovnom jesenjem zasedanju Skupštine Srbije nađe i predlog Zakona o otvaranju tajnih dosijea. Zbog toga ćemo ovaj naš predlog Zakona predati i Ministarstvu pravde kako bi se došlo do najboljeg rešenja", rekao je Jugović.

Jugović je podsetio da je Srbija ostala jedina postkomunistička zemlja u Evropi u kojoj nisu otvoreni tajni dosijei.

"Srbija se ne moze evropeizovati ukoliko se građanima ne bude omogućio pristup podacima koje su o njima vodile službe bezbednosti. Potrebno je sprečiti zloupotrebu tih podataka, potrebno je rehabilitovati žrtve", dodao je Jugović.

Jugović je istakao da građani Srbije imaju pravo da znaju ko je kakvu ulogu imao u prošlosti, kao i da se mora se proveriti da li i danas postoje na važnim mestima ljudi koji su imali ulogu saradnika tajnih policija.

"Moramo saznati istinu o događajima iz prošlosti i o akterima svih užasnih dešavanja, kako bismo izbegli bilo kakvu mogućnost da nam se istorija ponovi", naveo je Jugović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

17 h

Podeli: