Razgovori o zaštiti prava građana

Predsednik Vlade Mirko Cvetković pozvao sve organe uprave da sarađuju sa zaštitnikom građana u postupcima kontrole i sprovode preporuke tog državnog organa.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.08.2010.

13:04

Default images

Cvetković i Saša Janković sastali su se danas i razgovarali o kvalitetu i efikasnosti organa uprave radi potpunijeg i bržeg ostvarivanja prava građana.

Cvetković i Janković ocenjuju da manjak odgovornosti za svesne, ponekad i namerne propuste i kršenja prava građana za rezultat ima nepoverenje u institucije i demotivaciju savesnih državnih službenika.

Kako je na sastanku istaknuto, zaštitnik građana će, kada u postupcima kontrole zakonitosti i pravilnosti rada organa uprave bude utvrdio svesno i namerno kršenje prava građana, ili zapostavljanje radnih obaveza, inicirati pokretanje disciplinskih postupaka.

Premijer i zaštitnik građana smatraju da svi poslovi administracije prema pravnim licima protiv kojih su pokrenuti postupci zbog sumnje da su svojim nezakonitim ili nekorektnim ponašanjem oštetili građane, treba da se vode sa posebnom hitnošću i pažnjom.

Vlada će, u skladu sa zakonskom obavezom, odlučivati o inicijativama koje joj je podneo zaštitnik građana, a koje se tiču mogućnosti za kršenje prava zaposlenih u ustanovama kulture i konkretizaciji načina na koji se ostvaruje ustavna obaveza staranja o zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina u organima javne vlasti.

Sastanku su prisustvovali i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković i zamenik zaštitnika građana Goran Bašić, navedeno je u saopštenju iz Vlade Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: