Vrućine zaustavile zračenje

U Institutu za onkologiju i radiologiju novi problemi sa radioterapijom - dva aparata isključena zbog vrućine, od ukupno četiri radi samo jedan, pišu "Novosti".

Izvor: B92

Sreda, 11.08.2010.

00:10

Default images

Na njemu se zrači 70 pacijenata, a preostalih 280, koji su započeli zračnu terapiju, trenutno su bez leka.

Nekoliko pacijenata je zvalo redakciju "Novosti" da ukažu na ovaj problem, žale se, pitaju kuda sada da idu na terapiju.

"Ne upućujemo naše pacijente u druge ustanove, ali neki kažu da imaju vezu u VMA i da će tamo nastaviti lečenje, pa ne znam zašto se onda žale da tamo neće da ih prime", kaže Dušan Mileusnić, v.d. direktora Instituta.

"Pacijenti su s pravom nezadovoljni i ljuti, a u ovoj situaciji mogu samo da čekaju. Naravno, ako neko misli da može u drugom centru da nastavi zračenje mi to nećemo sprečavati, ali zvanično mi nikoga nigde ne upućujemo", kaže on.

Pacijentima preostaje samo da čekaju da se aparati opet uključe. Stručnjaci su u utorak pokušavali da osposobe jednu mašinu za zračenje, koja ne radi zbog tehničkih problema, nadajući se da će već od srede opet biti u pogonu. Druga dva linearna akceleratora su stala zbog - klime.

"Uslovi u bunkerima su takvi da po ovakvom vremenu, kada je vlažnost vazduha iznad 80 odsto, mašine za zračenje ne mogu da rade, jer one zahtevaju specijalnu mikroklimu. Znali smo da tako nešto može da se dogodi. Još od novembra smo u više navrata upozoravali i Ministarstvo zdravlja, i Republički zavod za zdravstveno osiguranje na mogući problem i tražili pomoć. Ali, dosad našta nije učinjeno. Nedavno smo imali sastanak. Očekujemo da će problem biti rešen, ali ne bih mogao da preciziram kada", kaže Mileusnić.

Direktor kaže da ovi aparati nemaju specijalne ventilacione cevi. Nedavno im je istekla garancija, a ugovor o održavanju - ne postoji.

"Dva tima stručnjaka pokušavaju da iz postojećeg sistema izvuku maksimum. Ne bežimo od odgovornosti, ali ovo prevazilazi mogućnosti Instituta", kaže on.

Svetlana Vukajlović, direktorka RZZO, međutim, tvrdi da je trenutni kolaps radioterapije problem Instituta.

"Nemaju šta da traže od RZZO, jer to nije stvar koju treba fond osiguranja da rešava. To su novi linearni akceleratori, i novi bunkeri i neko je, valjda, odgovoran što nova oprema ne radi. Očigledno da nešto nije urađeno kako valja, ali neće RZZO sada da popravlja njihove brljotine. Mi se maltene svakog dana suočavamo sa ovakvim situacijama, jer direktori zdravstvenih ustanova nisu dobri menadžeri. Oni misle da je njihov jedini posao da dođu u RZZO i da traže pare", rekla je Vukajlovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: