Promovisana Piratska partija Srbije

U beogradskoj galeriji “Ozon“ održana je promocije Piratske partije Srbije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.08.2010.

17:55

Default images

Specijalni gost promocije bila je Amelija Andersdoter, predstavnica Piratske partije Švedske u Evropskom parlamentu.

Ona je pri tom poručila da bi Srbija mogla ponovo da se izgradi i postane "igrač" na svetskom tržištu korišćenjem informatičkog znanja, inventivnosti i telekomunikacija.

U kraćem intervjuu za agenciju Beta, Amelija Andersdoter je rekla da bi prodaja “Telekoma Srbije“ nemačkom gigantu “Dojče telekom“ bila "čista glupost" i dodala da bi Srbija trebalo da gradi sopstvenu privredu, uz stavljanje naglaska na razvoj malih i srednjih preduzeća.

Piratska partija Srbije prvi put se danas predstavila javnosti. Ciljevi te stranke su, kako su rekli njeni predstavnici, između ostalog, ukidanje patentnog sistema i reforma shvatanja intelektialne svojine.

Evroposlanica Andersdoterova rekla je da su mala i srednja preduzeća dobra za ekonomski rast država i socijalnu koheziju, a posebno su bitna kao nosilac malih projekata, podesnih za lokalna okruženja.

Ona je, međutim, upozorila da je zakonska regulativa Evropske unije u domenu autorskih i patentnih prava napravljena tako da "bude u službi velikih kompanija koja teže dominantnom tržišnom položaju i monopolu na znanje".

Takođe je ukazala da Evropska unija ne podstiče dovoljno slobodnu tržišnu utakmicu i da finansira uglavnom one projekte malih i srednjih preduzeća u kojima vidi veliki tržišni potencijal, a da sa druge strane ne obraća dovoljno pažnju na male, lokalne projekte.

Njena stranka, Piratska partija Švedske osnovana je 2006. godine; učestvovala je na prošlogodišnjim izborima za Evropski parlament i ima dva poslanika - Andersdoterovu i Kristijana Engstorma.

Osnivač Piratske partije Srbije Aleksandar Blagojević rekao je da ta partija "predstavlja začetak novog političkog pokreta koji je u Evropi već dobio svoj legitimitet" i da je članica Internacionale
piratskih partija.

Prema njegovim rečima, Piratska partija Srbije praktično je pokret za zaštitu i osiguranje građanskih prava, "koji se zalaže za ukidanje patentnog sistema i reformu shvatanja intelektualne svojine koja je konstrukt za manipulaciju intelektualnim dostignuća".

Mehanizam za reformisanje bila bi "izgradnja sistema autentifikacije izvora, kako bi se zaštitio integritet autora. Deo paketa bilo bi stvaranje odgovornog socijalnog sistema zaštite autora i istraživača, jer je njihov rad potreban svima", rekao je Blagojević agenciji Beta.

Upitan kako će autor kao individua da zaradi od iskorišćavanja svog dela u situaciji kada je Internet omogućio besplatnu razmenu, Blagojević je odgovorio: "Nova pravila važe za sve. Koristite svoju maštu i inovativnost".

Blagojević je rekao da članovi Piratske partije Srbije koriste besplatne i svima dostupne informatičke alate i mehanizme, da ta partija nema klasičnu hijerarhiju i da su članovi "na kontaktu na svim nivoima, što potvrđuje gostovanje Amelije Andersdoter".

Prema njegovim rečima, "supermoći" Piratske partije su "uverenje svim srcem da se upotrebom mašte može promeniti svet", decentralizovanost i transparentost delovanja, kao i pripadništvo "globalnom, praktično anacionalnom pokretu" koji privlači i ljude koji ne žele da glasaju ni za jednu aktuelnu političku opciju.

Blagojević je takođe rekao da su za ostvarivanje ideala Piratske partije potrebne legalne promene i da zato ta organizacija "kroz pravne i političke mehanizme mora da se uklopi u društvo".

"Nikada ne sumnjajte da grupa zamišljenih i posvećenih ljudi može da promeni svet. Zapravo, to je jedina stvar koju ona jeste uradila", dodao je Blagojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: