Šteta nastala curenjem informacija

Američko ministarstvo odbrane pokušava da utvrdi štetu koju je izazvalo iznošenje u javnost oko 91.000 poverljivih dokumenata o ratu u Avganistanu.

Izvor: B92

Utorak, 27.07.2010.

09:23

Default images

Ove dokumente je organizacija "Vikiliks" objavila tokom jučerašnjeg dana.

U Beloj kući navode da se radi o povredi federalnog prava, dok su u Stejt departmentu saopštili da su upozorili lidere Avganistana i Pakistana o curenju dokumenata.

Bela kuća je saopštila da nije pokušala da spreči novinske organizacije koje su imale pristup tajnim dokumentima vojske Sjedinjenih Država da objave informacije o "curenju" dokumenata u javnost.

Portparol Bele kuće Robert Gibs rekao je da jeste zamolio „Vikiliks“, preko novinara koji su ranije dobili kopije tih dokumenata, da preurede dokumente koji bi mogli da naude vojnom osoblju Sjedinjenih Država.

"Objavljivanje ovih dokumenata predstavlja povredu federalnog prava. Svaki put kada se u javnost izbace imena i detalji vojnih operacija, postoji mogućnost da to nanese ogromnu štetu ljudima u vojsci, i svima onima koji sarađuju sa vojskom", kaže Gibs.

I dalje nije jasno, međutim, da li je odluka organizacije "Vikiliks" da ne pusti još 15 000 dokumenata u javnost povezana sa zahtevima Bele kuće.

Stejt department obavestio je predsednike Avganistana i Pakistana, da bi javnost uskoro mogla da ima uvid u poverljiva dokumenta.

"Čelni ljudi Avganistana i Pakistana uradiće isto što i Sjedinjene Države i bilo koja druga država, odnosno pokušaće da stave podatke iz dokumenata u kontekst. U svakom slučaju, dokumenta u prvi plan stavljaju pitanja koja smo uneli u našu novu startegiju na području Avganistana", kaže Filip Krauli, portparol Stejt departmenta.

Dosije, koji veb sajt Vikiliks naziva "Američki ratni dnevnik" sadrži detalje 144 incidenta u kojima su međunarodne snage u Avganistanu ubile ili ranile civile.

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asandž rekao je da veruje da bi hiljade američkih napada u Avganistanu mogli da budu istraživani kao ratni zločini, uz ogradu da to ipak treba da bude dokazano na sudu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: