Vrućine muče pacijente na Banjici

Pacijenti na lečenju u Institutu za ortopedsko hirurške bolesti Banjica žale se na loše uslove, pogotovu nedostatak klima urađaja i pored velikih vrućina.

Izvor: B92

Petak, 16.07.2010.

12:37

Default images

Problem nije samo što klima uređaja nema, nego što se i postavlja pitanje da li bi oni smeli da se priključe na dotrajalu trafo stanicu Instituta.

Dotrajala i više od četiri decenije stara trafo stanica Insitituta, ne samo da sprečava priključenje klima uređaja, već preti da u slučaju vrlo moguće havarije, potpuno zaustavi rad ove ugledne institucije.

Jedinu tuš kabinu desetog odeljenja Instituta Banjica trenutno koristi 46 pacijenata sa odeljenja, a broj korisnika nekada dostiže i 60, kada su svi kreveti na odeljenju puni.

Ipak, pacijente najviše muči nesnosna vrućina.

"Ja se tu nalazim već mesec i po dana. Ovo je strašna vrućina, jako je teško izdržati. Moramo otvoriti vrata i kupatilo da dobijemo malo vazduha. Nemoguće je izdržati po danu koliko je to bez klime, bez ičega... S druge strane, prezadovoljna sam lečenjem, kao i osobljem“,

"Trpimo, užasna je vrućina, ne postoje klima uređaji, tehničko higijenski uslovi i inventar su loši, dok nasuprot tome, medicinska usluga je odlična“, kažu pacijenti.

U sobama bez klime nalazi se po deset i više kreveta. Medicinsko osoblje kaže da je ovo srednje ruinirano odeljenje i da pored dva koja su obnovljena od donacija, postoje druga u još gorem stanju. U Institutu se zbrinjavaju pacijenti svih uzrasta, a leče sve bolesti koštanozglobnog sistema, pa je Banjica jedina ustanova takvog tipa na širem području Balkana i jedna od retkih u Evropi.

U svetu je i danas uvažena zbog vrhunskog umeća i stručnosti svojih hirurga. Godišnje se u ovoj ustanovi izvede oko 10.000 operacija. Uprkos svemu, Institut Banjica već 15 godina čeka građevinsku rekonstrukciju.

Lekari, koji i sami trpe paklenu vrućinu, priznaju da je u postojećim uslovima oporavak pacijenata otežan.

"Velike vrućine utiču na gubitak tečnosti i elektrolita kod pacijenata koji se oporavljaju nakon hirurških intervencija, što sve otežava njihov brz oporavak i njihovo uspešno lečenje“, kaže Vukadin Ognjen, hirurg ortoped, načelnik destog odeljenja.

Prema rečima direktora Slobodana Slavkovića, Banjici trenutno nedostaje oko stotinu klima uređaja, ali čak i da ih imaju, ne bi smeli da ih uključe zbog zastarele trafo stanice, koju više od decenije popravljaju i krpe.

"Mi ne smemo jednostavno da nabavimo toliko klima uređaja iz prostog razloga što naša trafo stanica koja je skoro stara kao i zgrada, ima svoju snagu, svoj kapacitet koji ne može da podnese te klima uređaje", kaže Savković.

"Jednostavno, došlo bi do raspada sistema, do kvara i onda bi čitav institut stao zbog toga što preko trafo stanice rade i operacioni blok, sterilizacija, radi kuhinja i sve prateće što treba da bi bolnica funkcionisala“, kaže on.

Da bi sprečili havariju i obezbedili moguć rad, angažovali su inženjera koji određuje raspored uključivanja sterilizacije materijala i veša za operacioni blok, perionice, kuhinje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: