Piratska partija Srbije

Internet i računarske mreže promenili su način gledanja na autorska prava. Neki se, kao na primer Piratska partija, zalažu se za potpuno ukidanje ovog koncepta.

Izvor: B92

Subota, 10.07.2010.

10:16

Default images

Sa druge strane iz Zavoda za zaštitu intelektualne svojine kažu da nema razlike da li se autorska prava krše u digitalnom ili fizičkom svetu.

Rešenje bi mogle biti slobodne licence. U vreme pre računarskih mreža i interneta, sistem autorskog prava funkcionisao je jednostavnije. Danas, ovaj princip ne uspeva da da adekvatan odgovor nastaloj situaciji.

Ukoliko bi se dosledno primenjivala restriktivna pravila, skoro svaka aktivnost mogla bi se shvatiti kao nelegalna.

Uprkos tome, postojeća zakonska regulativa ne pravi razliku između fizičkog i digitalnog.

Poslednjih godina ogranizovale su se razne struje koje je zalažu za izmenu ili potpuno ukidanje koncepta autorskog prava. Jedna od njih je i Piratska partija, koja se zalaže za ukidanje copyrighta.

“Copyright je destrukcija… za kreativnog pojedinca ne postoji nikakva korist od copyrighta”, kaže Aleksandar Blagojević iz Piratske partije Srbije.

Umereniju opciju predstavljaju slobodne licence.

Koncept autorskog prava ove godine proslavlja 300 godina postojanja. Predmet koji on uređuje se promenio, tako da je i njegova revizija neizbežna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: