"Šešelj iza atentata na mene"

Novinar nedeljnika “Vreme” Dejan Anastasijević kaže da ima razloga da sumnja da iza bombaškog napada na njega u aprilu 2007. stoji Vojisalv Šešelj.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 04.07.2010.

09:47

Default images

Iako je od postavljanja bombe na prozor novinara “Vremena” prošlo više od tri godine i dalje nema zvanično osumnjičenih.

Istovremeno, u Srpskoj radikalnoj stranici ocenjuju da je cilj optužbi da je Šešelj iz Haga naručivao ubistva, da se lideru radikala uskrati mogućnost da se u Hagu brani.

Novinar “Vremena” Dejan Anastasijević već tri godine sumnja da iza napada na njega stoje ili Šešelj ili još jedan haški optuženik Jovica Stanišić, ili možda obojica.

“Sumnjam na Šešelja zato što, kao što sam već ranije rekao, je on taj neki spisak na kome je bilo i moje ime, poslao u Beograd nekoliko meseci pre nego što je došlo do napada, a prethodna stvar bila je vezana za to da jedan deo mog svedočenja protiv Miloševića iz 2002, Tužilaštvo koristi u predmetu protiv Šešelja”, objašnjava Anastasijević.

“Da sam ja tad poginuo taj bi deo onda bio izbačen, što bi bio neki njegov motiv u celoj priči. Ja nemam dokaza da je on to stvarno uradio, ali praktično sve ukazuje na njega”, navodi on.

Anastasijević kaže da je, prema njegovim saznanjima, spisak predat jednom Šešeljevom telohranitelju koji je trebalo da nađe egzekutore i da je taj telohranitelj krajem 2008. brutalno napadanut i osakaćen.
Šteta koju je napravila bomba baèena na Anastasijeviæa (FoNet, arhiva)
Svoja saznanja i sumnje o nalogodavcu napada, Anastasijević je prvi put objavio u oktobru 2007. godine u “Vremenu”, u tekstu naslovljenom: "Ko mi je stavio bombe na prozor?".

Naime, ni šest meseci posle napada i, prema rečima tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Dragana Jočića, više od 600 ispitanih svedoka, policijaska istraga nije dovela do osumnjičenih.

Nakon članka, Anastasijević je dao iskaz policiji.

“Nije bilo nikakve reakcije policije. Oni su mi rekli da oni moraju da vrše istragu u skladu sa zakonima i da oni ne mogu bez konkretnih dokaza nekoga da osumnjiče ili da podnesu krivičnu prijavu. Oni takve dokaze nisu našli”, kaže Anastasijević.

Da je ispitivana i verzija da je Šešelj naručilac likvidacije nezvanično nam je potvrđeno u policiji, uz napomenu da je takve stvari teško dokazati. Zvaničnu reakciju MUP-a ili policijaskih zvaničnika nismo, međutim, uspeli da dobijemo.

Inače, iako se od napada na njega SRS podelila, a nedavno je uhapšeni “zemunac” Miloš Simović pisao tužilaštvu da je Šešelj naručio ubistvo Tomislava Nikolića, Anatastijević više ne očekuje da će se istraga o napadu na njega i njegovu porodicu mrdnuti s mrtve tačke. Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da ne postoje saznanja o tome da je lider radikala Vojislav Šešelj naredio podmetanje bombe na prozor stana novinara Dejana Anastasijevića, 2007. godine u Beogradu.

"Ja sam se danas raspitao o tim navodima i ne postoje takva saznanja. Nisu mogli da nadju nijedan dokaz koji bi potvrdio tako nešto", kazao je Dačić gostujući na B92.

On je ipak dodao da će "podstaći" ispitivanje navoda o Šešeljevoj umešanosti u napad na Anastasijevića.

SRS: Optužbe da bi se pomoglo Hagu

Lider pravnog tima za Šešeljevu odbranu Zoran Krasić izjavio je da se radi o organizovanim i orkestriranim optužbama protiv lidera SRS da je Vojislav Šešelj iz Haškog tribunala naručivao ubistva kako bi se pomoglo tužilaštvu Haškog suda koje se suočava sa opasnošću da sud u septembru prihvati zahtev da se obustavi postupak protiv predsednika SRS.

Prema njegovoj oceni, autori tih optužbi su neki članovi Nacionalnog saveta za bezbednost ali i istaknuti članovi jedne opozicione stranke, koje nije želeo da imenuje ali o kojima je govorio kao o "Šojiću i Ćirku" - likovima iz domaće serije Bela ladja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

20 h

Podeli: