Državni vrh o napadu na Kosovu

Savet za nacionalnu bezbednost okarakterisao je kao teroristički akt jutrošnju eksploziju na protestu u Kosovskoj Mitrovici. Napad osudila i Vlada Srbije.

Izvor: B92, Beta

Petak, 02.07.2010.

14:31

Default images

Savet za nacionalnu bezbednost Srbije je ocenio da odgovornost za incident snosi Piter Fejt.

Fejt je podržao pokušaj otvaranja kancelarije vlasti Kosova u Mitrovici. Savet je zatražio hitnu istragu, adekvatno kažnjavanje počinilaca i onemogućavanje budućih pokušaj nasilnog otvaranja kancelarije privremenih institucija Kosova, kaže se u saopštenju sa sednice Saveta.

U saopštenju se ukazuje da je današnji događaj direktna provokacija i narušavanje svih javno izraženih stavova i principa Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Evropske unije, koji su se ogradili od tzv. "Plana za sever Kosova".

U saopštenju se zaključuje da Savet još jednom izražava svoju punu opredeljenost za mir i na dogovoru bazirana rešenja koja će očuvati bezbednost na Kosovu i u regionu jugoistočne Evrope. Predsednik Srbije Boris Tadić podsetio je da Srbija posle ratnih zbivanja na Kosovu i Metohiji nijednim svojim činom nikada nije doprinela destabilizaciji regiona i zahteva brzu reakciju međunarodnih institucija kako bi se obezbedila sigurnost za sve ljude koji žive na Kosovu.

“To je provokacija mira, to je provokacija Srbije. Srbija na provokacije neće reagovati, kao zemlja koja zna da upravlja krizom, ali ćemo zahtevati od svih Međunarodnih institucija uspostavljanje reda i zakona na prostoru KIM, gde UN i EULEKS i KFOR imaju svoje nadležnosti u skladu sa međunarodnim pravom i rezolucijom”, rekao je Tadić.

Premijer Srbije Mirko Cvetković je događaj u Kosovskoj Mitrovici ocenio kao teroristički napad.

On je pozvao sve građane da se uzdrže od nasilja, osude ekstremizam i pomognu nadležnim međunarodnim organizacijama da otkriju počinioce. "Apelujem na sve građane na Kosovu i Metohiji da se uzdrže od nasilja, da osude ekstremizam i pomognu nadležnim međunarodnim organizacijama da otkriju počinioce ovog napada", naglasio je Cvetković.

Poruka šefa diplomatije, Vuka Jeremića je da se očuva trezvenost. On dodaje da Beograd neće reagovati neprimereno, jer ima jasan cilj, da mirnim i diplomatskim sredstvima očuva suvereniteti teritorijani integritete.

“Ono što je bez ikakve sumnje, što je van svake sumnje je da je trenutno na delu pokušaj provokacije Srbije u konrekstu rešenja budućeg statusa Kosova. Učinićemo sve da se situacija smiri, delovaćemo prema svima, ali nećemo dozvoliti da budemo isprovocirani”, kaže Jeremić.

Reakciju međunarodnih institucije zatražo je i Ministar za Kosovu i Metohiju, Goran Bogdanović kao i predsednica srpskog parlamenta, Slavica Đukić Dejanović. Ona je rekla da i Srbija, kao država mora da reaguje i ocenila da ovakav tip provokacije, iziskuje najoštrije reagovanje međunarodnih institucija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: