G8 i G20 o prevazilaženju krize

Grupa 8 i Grupa 20 na samitu u Kanadi dogovaraju načine za prevazilaženje ekonomske krize.

Izvor: B92, Beta

Subota, 26.06.2010.

13:06

Default images

Lideri najrazvijenijih zemalja sveta trenutno se nalaze u Kanadi, gde će tokom vikenda biti održan dvodnevni samit Grupe 20.

Ovom sastanku prethodio je jučerašnji skup G8 - grupe sedam najjačih ekonomija sveta i Rusije, na kojem je glavna tema bila ekonomska strategija u svetu.

Danas pre podne po kanadskom vremenu lideri G8 razgovaraće i o spoljnopolitičkim temama, pre svega nuklearnim programa Irana i Severna Koreja, a potom će im se pridružiti i lideri 12 zemalja s najvećom stopom razvoja.

Jedini za sada konkretan dogovor Grupe 8 je inicijativa za izdvajanje pet milijardi dolara za poboljšanje zdravlja majki i dece u zemljama u razvoju.

Novac će biti izdvojen u okviru "Inicijative iz Muskoke", koja je dobila naziv po kanadskoj oblasti u kojoj se održava samit G8.

"G8 je preuzeo istorijsku obavezu u brizi za zdravlje za majku i dete. Zajedno smo se dogovorili da doprinesemo sa pet milijardi dolara u narednih pet godina. Moje mišljenje je da su ipak zbog tesnog budžeta u mnogim zemljama, lideri bili veoma oprezni u ovoj vrsti davanja novca", kaže premijer Kanade, Stiven Harper.

Kanadski premijer rekao je da je primer lidera G8 privukao donacije i drugih zemalja, tako da su i druge države najavile da će izdvojiti još 2,3 milijarde dolara za pomoć majkama i deci.

Glavna tema sastanka i G8 i G20, naravno, biće prevazilaženje ekonomskih problema i postavljanje temelja za održivi razvoj u celom svetu, mada lideri industrijski najrazvijenijih država sveta nisu uspeli da premoste sve razlike.

Pojedini analitičari podsećaju svetske lidere da ne daju previše novih obećanja, već da ispunjavaju ona data još ranije.

"Mi bismo radije da oni urade nešto povodom obećanja iz prošlosti, umesto da daju nova obećanja. Na primer, prošle godine obećali su da će investirati 22 milijarde dolara za pomoć poljoprivredi, ali ako pogledate brojke, videćete da je 2009. godine izdvojeno isto novca koliko i 2008. To prosto nije dovoljno dobro za ljude koji gladuju", podseća Meredit Bakster iz nevladine organizacije "Akcija za pomoć".

Tokom ovog vikenda zvaničnici će imati i niz odvojenih susreta. Tako će se američki predsednik Barak Obama će se prvi put sastati s novim britanskim premijerom Dejvidom Kameronom, s kojim će razgovarati i o problemu izlivanja nafte u Meksički zaliv sa platforme britanske kompanije “Britiš petroleum”.

Kao i sve prethodne skupove G8 i G20, i ovaj prate demonstracije, uglavnom antiglobalista i članova sindikata. Međutim, o bezbednosti svetskih lidera u Torontu brine se čak 19 hiljada policajaca.

Lideri G8 osudili Severnu Koreju

Vođe osam najrazvijenijih zemalja osudile su potapanje južnokorejskog ratnog broda za koje je osumnjičena Severna Koreja i pozvale Iran da učini više u poštovanju ljudskih prava.

SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija, Kanada i Rusija su u nacrtu rezolucije sadašnju napetost u pojasu Gaze nazvale "neodrživom", a članice G8 skicirale su i petogodišnju izlaznu strategiju iz Avganistana.

Zajednička izjava treba da bude objavljena kasnije danas.

Lideri G8 su se, u osvrtu na potapanje južnokorejskog ratnog broda, pozvali na izveštaj nezavisne komisije u kome se navodi da je brod Čeonan potopljen severnokorejskim torpedom.

"Osuđujemo u ovom kontekstu napad koji je doveo do potapanja Čeonana", zaključili su lideri G8.

Japanski zvaničnici su rekli da se jedino Rusija protivila korišćenju oštrijih izraza u osudi Severne Koreje.

Jedan zvaničnik ruske delegacije koji je želeo da ostane anoniman precizirao je da Rusija rezultate istrage još ne smatra konačnim i da smatra da bi dodatna osuda Pjongjanga mogla da dovede do negativnih posledica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: