Kovanica sa likom Đorđa Vajferta

Kovanicom od 20 dinara koju pušta danas u opticaj, NBS obeležava 150 godina od rođenja Đorđa Vajferta, srpskog industrijalca, koji je bio guverner 26 godina.

Izvor: B92

Sreda, 16.06.2010.

01:51

Default images

NBS je saoptila da istog dana pušta u opticaj i nove kovanice od 1, 2, 5 i 10 dinara koje su izrađene od legure bakra, cinka i nikla.

Na današnji dan u Pančevu je 1850. rođen jedan od najvećih industrijalaca svoga doba u regionu, Đorđe Vajfert. Kao dugogodišnji guverner NBS uspeo je da održi vrednost dinara, a zapamćen je i kao veliki dobrotvor i donator.

Dinar ovih dana ne može da se pohvali svojom snagom, a ni srpski privrednici prevelikom osetljivošću na tuđu muku, pa smo svedoci sve češćih apela predsednika Tadića srpskim tajkunima da se osvrnu oko sebe i pomognu oporavku srpskog društva i uključe u borbu protiv siromaštva.

Pre 160 godina, međutim, u Srbiji je bilo uspešnih ljudi spremnih da pomognu, kako svojim znanjem tako i novcem.

Iako je bio jedan od najvećih industrijalaca u tadašnjoj Jugoslaviji, a ranije Srbiji Đorđe Vajfert ostao je zapamćen po tome što je bio guverner Narodne banke čak ukupno 26 godina u kraljevini Srbiji, a potom Kraljevini Srba Hrvata i Slovenaca.

"Zanimljivo je, međutim, da on po struci nije bio ekonomista", kaže Goran Nikolić, autor knjige "Kurs dinara i devizna politika Kraljevine Jugoslavije“. Osnovna Vajfertova zasluga u to vreme odnosi se na kredibilnost Centralne banke:

"U to vreme s kraja 19. i početkom 20. veka bilo je otpora da se prihvati papirna novčanica, bilo je tu problema i jedan takav čovek koji je bio na njenom čelu, svakako da je smanjivao jedan nivo nepoverenja prema papirnom novcu generalno, tako da se u svakom slučaju radi o jednoj ličnosti, i pored toga što nije ekonomista, ipak svojim autoritetom dala veliku ulogu u stabilnosti nacionalne valute", kaže on.

I prema oceni Veroljuba Dugalića, predsednika udruženja banaka, Đorđe Vajfert ostavio je dubok trag u istoriji Srbije i kao guverner i kao industrijalac.

"Principi po kojima je on vodio Narodnu Banku, dok je on bio guverner, su principi klasičnog, tradicionalnog, konzervativnog bankarstva. Evo upravo pitanja koja smo često dobijali ovih dana -zašto banke ne povećaju limite za odobravanje kredita građanima sa 30 na 40 procenata - upravo zato što su oprezni. Upravo zato što ne žele da potrče samo za zaradom, nego im je sigurnost plasmana na prvom mestu", kaže Dugalić.

Naši sagovornici se slažu i da bi privrednici u Srbiji i danas mogli mnogo da nauče od Đorđa Vajferta.

"Kada je u pitanju poštenje- jedan zaista predan odnos prema svom poslu, solidarnost iskazana, čak i patriotizam iako čovekl po naciji nije bio Srbin, zaista bi naši današnji industrijalci, odnosno preduzetnici, mogli puno toga da nauče. Mislim da je tu njegova veličina, mislim da je zbog toga veliki Đorđe Vajfert", smatra Nikolić.

"On je bio veliki filantrop, veliki donator i mislim da te osobine sve manje srećemo i sve nam više nedostaju danas svima", kaže Dugalić.

Đorđe Vajfert između ostalog je osnovao dobrotvornu organizaciju koja se brinula za gluvonemu decu i omogućavala im školovanje i uključivanje u redovan normalan život , a pamti se i da je tokom Prvog balkanskog rata platio za 60.000 vekni hleba koje su bile davane najsiromašnijim porodicama u Beogradu. Đorđe Vajfert nije bio član nijedne političke partije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: