Đukanović: EU kandidati u 2010.

Crnogorski premijer Milo Đukanović očekuje da će Crna Gora do kraja ove godine dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Izvor: B92

Utorak, 15.06.2010.

12:42

Default images

Đukanović je, međutim, rekao da je "preoptmistično očekivanje" da Crna Gora do kraja 2010. godine bude primljena u NATO, ali je uveren da će biti prva sledeća članica te organizacije.

Govoreći o statusu Crnogorske pravoslavne crkve, Đukanović je kazao u intervjuu Radiju Crne Gore da je toj crkvi nepravedno ukinuto pravo autokefalnosti, ali da će to biti obnovljeno.

"Treba biti istrajan i strpljiv u naporima da se obnovi autokefalnost CPC, ali to nije posao države", rekao je Đukanović.

On je kazao da državni organi Crne Gore ne treba da se mešaju u crkvena pitanja, ali da "moraju" garantovati slobodu veroispovesti za sve građane Crne Gore, pa i za vernike i privrženike CPC.

Đukanović, koji je i predsednik crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista, ocenio je da će biti neuspeh i DPS i Socijaldemokratske partije ako ne uspeju da se dogovore o formiranju gradske vlasti u Podgorici posle lokalnih izbora koji su održani 23. maja.

Prema rečima Đukanovića, DPS treba da uvaži činjenicu da nema apsolutnu vlast zbog toga što mu nedostaje 700 glasova, ali ni da SDP nema pravo da zbog toga ucenjuje.

Đukanović je pozvao i DPS i SDP da se u pregovorima o formiranju vlasti u Podgorici odreknu "maksimalističkih zahteva" .

Crnogorski premijer je negirao tvrdnje nekih medija da je on lično zainteresovan za smenjivanje predsednika Saveta Centralne banke Crne Gore Ljubiše Krgovića.

"To su prilično glupe spekulacije. Nema ni govora o bilo kakvim ličnim motivima", rekao je Đukanović koji je vlasnik 2,86 odsto kapitala Prve banke, a čijem se poslovanju, navodno, CB suprotstavlja.

Đukanović je rekao da je "posebno glupo" to što se navodi da on radi protiv CB zato što je vlasnik dva odsto akcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: