Iran: Možemo štititi konvoj za Gazu

Iranska elitna Revolucionarna garda saopštila da je spremna da obezbedi vojnu pratnju za teretne brodove koji pokušavaju da probiju blokadu pojasa Gaze.

Izvor: B92

Nedelja, 06.06.2010.

17:14

Default images

"Obaveza je Irana da zaštiti nevine ljude u Gazi", izjavio je predstavnik vrhovnog iranskog lidera ajatolaha Alija Hamneija.

"Mornaričke snage Iranske revolucionarne garde u potpunosti su spremne da obezbede pratnju za mirne i slobodne konvoje na putu za Gazu, svim sredstvima i mogućnostima", rekao je Ali Širazi, Hamneijev predstavnik u Revolucionarnoj gardi.

Britanska agencija Rojters navela je da bi Izrael intervenciju iranske vojske u ovom slučaju smatrao krajnje provokativnom, optužujući tu zemlju da snabdeva oružjem islamistički pokret Hamas u Gazi.

Revolucionarna garda, koja ima sopstvenu mornaricu, vazduhoplovne snage i komandne strukture nezavisne od zvanične iranske vojske, smatra se veoma lojalnom vrednostima koje neguje Islamska Republika. Prošlog ponedeljka, izraelski komandosi upali su na turski brod, deo konvoja sa humanitarnom pomoći za Gazu, i ubili devetoricu turskih aktivista.

Izraelski vojnici ušli su juče i na irski brod "Rejčel Kori" koji je plovio ka blokiranom pojasu Gaze i usmerili ga u izraelsku luku Ašdod. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je potom da Izrael neće dozvoliti osnivanje iranske luke u Gazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

8 h

Podeli: